Pàgines

dissabte, 17 de gener del 2009

Ho diuen les empreses: Sense independència, res

De tant en tant, apareixen als mitjans de comunicació casos puntuals d’empreses que han pres un posicionament públic en contra de l’ús de la llengua catalana. Va ser el cas d’Air Berlin o de Swis Air, per exemple. Probablement es tracta més d’un error o incompetència dels seus responsables d’imatge i comunicació, perquè al capdavall l’actitud d’aquestes companyies és molt similar a moltes altres, incloses algunes de ben catalanes. La notícia no sol ser l’existència d’una empresa que menysté l’ús del català, perquè això per habitual ja no és notícia, sinó el mal pas d’algun inepte directiu que n’ha dit alguna més gruixuda del compte.

Les empreses, en principi, són estructures de negoci que no entenen de política. S’adapten a les exigències de cada lloc, i en tot cas consideren únicament la rendibilitat de l’operació. S’inverteix o no en un determinat país, no pas perquè allà s’hi respectin més o menys els drets humans, o es tingui cura del medi ambient, sinó en funció de les perspectives de negoci. Per això, sovint resulta altament rendible donar suport a règims dictatorials, a governs corruptes, a règims que no respecten els drets de les persones o que no tenen cap interès en protegir el medi ambient; però no perquè vulguin intervenir en la política pròpiament dita, sinó perquè el compte de resultats resulta més positiu operant en un país on els posin el mínim de traves i de condicions.

Pel que fa a la llengua, tot i ser una trava o despesa suplementària insignificant, passa el mateix. Les empreses no intervenen en política reclamant la unitat dels Estats o donant suport a aspiracions sobiranistes, simplement s’adapten a les circumstàncies existents a cada lloc. No té res a veure que en un Estat hi hagi 250.000 habitants o n’hi hagi 10 milions; si un Estat els reclama l’ús d’una determinada llengua, com si els reclama un altre impost o qualsevol altra condició, s’accepta sense qüestionar res més que la rendibilitat de l’operació amb aquestes condicions.

Per això, als Països Catalans, aquestes companyies no fan ni espanyolisme ni catalanisme, simplement ens deixen ben clar que fins que no tinguem estructura d’Estat no ens tindran en compte. Sense Estat, les condicions les posen les empreses; amb Estat, les posaríem nosaltres.