Pàgines

dimecres, 14 de novembre del 2007

És exagerat parlar d’autoodi?


Quan sentim parlar del sentiment d'autoodi que aflora en les actituds de molts catalans, pot semblar una expressió excessiva, exagerada. Sembla difícil de creure que hi pugui haver gent que es menyspreï a sí mateix, tal com és, amb un orígens, una llengua i una cultura heretada, o que menyspreï el país on viu i la gent amb qui conviu. Però la realitat ens certifica que n'hi ha de gent així. L'amic Gabriel Bibiloni, en el seu bloc (http://bibiloni.cat/blog/?p=335+i), recull el cas d'una empresa mallorquina anomenada Orangetech, que en rebre una petició de treball escrita en català es va limitar a respondre-li: «Lamento mucho que escribas en catalán, es una pena que desperdicies las oportunidades»

A les Illes van fer córrer l'exabrupte de l'empresa, exemple clar de l'autoodi de què parlàvem. I algú es va limitar a respondre-li: «Lamentam molt que penseu així del català. És una pena que perdeu clients.». Les primeres protestes van ser desateses amb el mateix menyspreu de la resposta inicial; i només quan el fet va començar a sortir als mitjans de comunicació el director general de l'empresa va sortir a disculpar-se. Una disculpa, però, que referma encara més l'actitud impresentable dels dirigents de l'empresa, perquè després de remarcar que Orangetech és una empresa ben mallorquina, s'excusa dient que allà hi treballen gent de diverses procedències, llengües i cultures. És que per aquest motiu s'ha respost amb la mateixa mala educació a algun dels alemanys que resideixen a Mallorca? O és que compta que això es pot fer amb la gent del país perquè deu pensar que, com ell, la immensa majoria senten vergonya de ser el que són, i no poden evitar el sentiment d'autoodi? El mínim que es podria esperar és que els mallorquins que se senten mínimament orgullosos de ser-ho no vulguin saber res, comercialment, amb aquesta empresa.
També hi ha qui ha fet notar que l'empresa violava la llei en la mesura que suposa una clara discriminació per raó de llengua, ja que el sol·licitant en qüestió va veure rebutjada la seva sol·licitud pel fet d'escriure-la en català. Però està clar que aquí els jutges ho tenen molt clar, i no hi voldran saber res; una altra cosa seria que el fet s'hagués esdevingut al revés. Aleshores sí que els jutges i la fiscalia haurien intervingut. Però la prevaricació és moneda corrent en el món de la justícia, i les lleis s'apliquen o no en funció de la ideologia.

Nota: si voleu enviar la vostra opinió (no cal que sigui forçosament educada) als responsables d'Orangetech podeu fer-ho a través del correu electrònic info@orangetech.es