Pàgines

divendres, 21 de novembre del 2008

ERC, cap on anem?

Ja sabem que les enquestes són això: aproximacions, intuïcions, tendències... I que al capdavall el que compta són els resultats reals, els que acaben donant els ciutadans a les urnes. Però el darrer baròmetre publicat aquest mes de novembre pel Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat hauria de preocupar seriosament a Esquerra. Segons aquest estudi, en quatre mesos el partit ha perdut un 30% en intenció directa de vot. Un 13’6% dels enquestats afirmen haver votar ERC en les darreres eleccions al Parlament de Catalunya, i ara només un 7’9% té clar que votaria Esquerra. Un percentatge que baixa fins al 6’1% si es tractés d’eleccions generals, enfront del 8’6% que diu que ho va fer en les darreres en què Esquerra ja va patit la gran davallada.

La mateixa enquesta apunta a què PSC i CiU es reparteixen el pastís, deixant la resta de partits com a mers comparses, com a partits frontissa, o com a guindes que poden acabar de completar l’opció real de govern. Per tant, quan es parla de la famosa sociovergència potser no és tant l’opció d’una coalició dels dos partits grans, com aquest repartiment del pastís que a l’estil espanyol margina completament la resta de formacions polítiques. Si la tendència es confirma, consolidaria el sistema d’alternança sense deixar més marge de maniobra a les formacions petites que la possibilitat d’acabar de fer decantar la balança.

Durant un cert temps, aquell que reivindica Josep Lluís Carod Rovira, semblava que ERC emergia com una tercera força política. El mapa polític estava format igualment pel bloc sociovergent d’una banda i per les forces minoritàries per l’altra, però amb la formació Republicana a mig camí reivindicant el seu protagonisme i optant, segons els més optimistes, a fer el salt cap a la primera divisió. Però sembla que tot això s’ha esvaït i hem retornat als vells temps en què ens hem de disputar la tercera o quarta plaça amb IC-V o amb el PP, però ja a molta distància de CiU i del PSC.

Els qui ens mostrem crítics amb l’actual direcció d’Esquerra, que no deixa de ser una continuació de l’anterior amb l’excepció feta del duo dirigent, ens preocupa no només que les enquestes i els resultats ens vagin donant la raó, sinó sobretot la niciesa dels qui s’entesten en no voler-ho veure. Els resultats de les darreres eleccions ja van ser desastrosos, però és que tot indica que continuem en el mateix pendent, sense que cap dels dirigents faci autocrítica i intenti redreçar la situació. La prioritat era ocupar unes places de poder, i això ho han aconseguit, encara que sigui a base de carregar-se tot un projecte engrescador per a un sector important de la societat catalana.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

TAmbè va sortir una enquesta al Periòdico on es deia que ERC era qui més pujava i de fet, aquella enquesta semblava bastant més creible.

Jo no em crec com diu el CEO, que el PSC passi per davant de CIU ni que el PP quedi últim en unes eleccions al Principat.

El que em fascina, és que sempre molta gent d´ERC, mira el costat negatiu de les coses. Un mateix dia surt una enquesat bona i una dolenta, i ens quedem amb la dolenta.Ens auto-torturem constanment.

Anònim ha dit...

Josep, com sempre oblidant informacions que complementen les que dónes (o que van en sentit contrari). Per exemple, que el novembre del 2006 (just en les anteriors eleccions) aquesta mateixa enquesta va donar un 7,8% a Esquerra. Per tant un 0,1% menys que ara.
O oblidant que l'enquesta trimestral del Periódico d'ahir tornava a Esquerra als resultats del 2006(21 diputats), igual que fa la del CEO.
Però tu, continuant la teva particular croada contra tot allò que faci olor a esquerranós, o que no faci olor a pacte nacional amb la dreta catalana. Dia rera dia...

Josep Romeu ha dit...

Si des del Govern sostenim un Centre d'Estudis d'Opinió tan poc fiable, com dieu, ja m'explicareu quin sentit té malversar-hi els diners públics.
Si el que diu el Periódico és més fiable que el que diu un organisme de la Generalitat, com a intregrants del Govern el que hem de fer és clausurar el CEO, i substituir-lo per una simple subscripció al Periódico. L'estalvi seria important, tenint en compte que estem en època de crisi.

Anònim ha dit...

Pels optimistes companys del meu partit.
Acabo de publicar la meva anàlisi sobre l'enquesta del Periodico.

"Segons el Periodico, tinc totes les de perdre amb la meva aposta amb l’executiva d’Esquerra. Però no m’ho acabo de creure."
http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/114066

Anònim ha dit...

D'anònim a anònim.
Afirmar que en Josep Romeu va en contra de tot el que sigui esquerranós, vol dir no haver-se llegit els seus escrits (o no saber llegir), o bé tenia una idea ben peculiar del que vol dir ser d'esqeurres.
Si no, repasseu què hi diu en articles com "Refundar el Capitalisme?" (15-11)

Però bé, alguna cosa s'ha de dir quan no agrada el que escriu.