Pàgines

diumenge, 24 de maig de 2009

La grip i altres enganys (II)

Quan apareix a casa nostra un brot de legionel·la, per exemple, al marge de les atencions que calgui per a les persones afectades, s’intenta localitzar la font exacta del focus infecciós, i per tant les seves causes. En el cas de la grip nova, no. Per tant, a falta d’informacions oficials hom pot recórrer a les informacions més o menys alternatives: potser no ens donaran la veritat absoluta, però la mentida absoluta ja la tenim de les fonts oficials. Vegem, doncs, algunes de les teories que han aparegut per explicar l’origen de la grip nova.

Algú ens recorda que fa tres anys la revista Science ja havia advertit del risc que es podia derivar, per a la propagació de la grip porcina, de les grans explotacions ramaderes del sector, sobretot quan es tenen en pèssimes condicions de salubritat. Empreses agroalimentàries americanes haurien instal·lat les seves explotacions al nord de Mèxic, justament per evitar excessives exigències i controls sanitaris. Al poble de La Gloria, a l’Estat de Veracruz, ja des de finals del 2008, havien alertat d’una estranya malaltia que afectava les vies respiratòries i que d’alguna manera o altra podia haver afectat més del 60% de la població, unes 3.000 persones; les autoritats mexicanes protectores dels interessos de les explotacions ramaderes de la zona, no solament es van negar a iniciar cap mena d’investigació sinó que es van dedicar a reprimir els qui pretenien fer algun tipus de reclamació o protesta. Hi va haver detencions i amenaces de mort contra els qui demanaven explicacions sobre el tema. I encara abans, el setembre del 2008, a la mateixa zona es van produir diversos brots de grip aviar que si bé van ser detectats per les autoritats sanitàries, inclosa l’OMS, es van amagar a la població local i a l’opinió pública per no perjudicar el sector. La premsa alternativa comença a donar noms i cognoms: les “Granjas Carroll”, de l’empresa nordamericana Smithfield Foods, la principal productora del món de carn de porc. A més, les autoritats mexicanes no reconeixen que hi ha un brot epidèmic de la grip porcina fins al 27 d’abril, quan el primer cas diagnosticat va ser el d’una nena de La Gloria el dia 2 d’abril.

Per un altre cantó, apareix la sospita d’un origen intencionat de la grip nova. Algú destapa que en els plans de defensa dels Estats Units des de fa anys s’especulava, i fins i tot es fixava la data del 2009, amb una prova del que podria ser una poderosa arma bacteriològica. El 17 de juny de 1996, la Força Aèria dels EUA va publicar
Força Aèria 2025, un estudi en el qual ja es preveia com a hipòtesi imaginària, per aquest any 2009, un brot epidèmic que podria provocar la mort de 30 milions de persones. Es tractaria d’estudiar com es podria propagar, i posteriorment controlar, un brot epidèmic de nova creació. Pura especulació, naturalment. Però resulta que el febrer d’aquest anys, dos mesos abans de l’aparició de la grip nova, l’empresa farmacèutica Baxter International Inc a Àustria envia "involuntàriament" mostres contaminades de grip aviar a diversos països. I curiosament, Walter E. Boomer, comandant general i sotsdirector del cos de Marines dels Estats Units, ja retirat, és actualment al consell d'administració de Baxter International.

Algú fa el símil dels virus informàtics, sovint creats i promoguts per les mateixes empreses que comercialitzen els antivirus, i relaciona la possibilitat de propagació d’una determiada epidèmia amb la fabricació de la corresponent vacuna salvadora. Els beneficis que la vacuna, pel pànic creat, donaria a empreses com Baxter Internacional serien astronòmics. Entre els qui tenen interessos en aquest sector apareixen noms com George Shultz, Lodewijk JR de Vink i l'exsecretari de Defensa Donald Rumsfeld.

El cert és que l’OMS es desperta tard per donar l’alerta, que es parla molt de com s’estén la grip nova però molt poc de quins poden ser els orígens. I davant la manca de credibilitat de les fonts oficials és lògic que es disparin tota mena de conjectures, amb més o menys fonament, però alguna potser no desencaminada del tot. Una altra cosa és l’abast real que pot acabar tenint aquesta grip porcina. Hi ha qui afirma que les administracions intenten donar la sensació que tot està controlat, amagant que d’aquí a uns mesos, cap a la tardor, hi pot haver un rebrot molt més potent i letal. El Periódico, per exemple, parlava de la possibilitat que un 50% de la població europea podria acabar patint, amb més o menys intensitat, la grip nova. Val més no esverar ni alarmar excessivament la ciutadania i deixar-ho així: oficialment, no passa res, està tot controlat.

1 comentari:

Manel des de l'Exili ha dit...

Josep, molt en compte amb donar crèdit aquests rumors que sempre circulen, abans eren els Ovnis, que si la Sida fou també un invent nordamericà i ara aixó del virus nou aquest que aparagut.

Bé, només dir-te que no és ni tant sols un virus nou, sinó que l'analisi del seu codi genetic indica que és el un virus de la grup N1H1 que aconstuma a ser molt freqüent en les pandemies de la grip estacionals que tenim a l'Octubre aixó si, amb algunes traçes del virus que tenen els porcs.
Els virus de la grup, son variats i no són exclusius al home, sinó que també es troben en molts altres animals. Les aus, els porcs, els micos, els gats, els gossos...etc
Aquest virus només té la novetat que en comptes d'apareixer a la tardor, ha aparagut a la primavera i semblava que havia estat capaç de saltar del porc als humans (aixó sempre és perillós perquè pot inidcar que es molt diferent als que els humans estan ja mig imunitzats) però desprès al capd d'unes setmanes l'OMS va dir que no necessariament aquest podia haver estat el seu origen, sinó que podria ser perfectament un virus de la grip dels humans que ha mutat i en comptes de sortir a l'octubre surt a la primavera (al canvi climatic?).

Pel que fa com averiguar l'origen, es molt complicat fer-ho perquè a Mexic les autoritats sanitaries han fet un paper molt gàldos, primer en donar unes cifres de morts exagerades que no es corresponient a la realitat i desprès per la idiosincràcia del pais que pot fer que algunes empreses ramaderas per por a les conseqüencies hagin sobornat a les autoritats per amagar la realitat.

Però és igual, tampoc se sap cada anys l'origen exacte de la grip que ens ataca per la tardor-hivern. Només se sap que surt de la indoxina a finals de l'estiu i l'OMS dona al principi de l'estiu a les empreses farmaceutiques les tres soques de virus possibles que els cientifics de la indoxina han detectat que creuen que faran la grip.

Ah, per cert Baxter no fa vacunes contra la grip. Baxter es dedica principalment al negogi de hemoderivats, hormones i aparells de dialisi.

Qui són els grans beneficiaris d'aquesta nova vacuna que ja s'està preparant per fabricar son GSK (UK), Novartis (Suissa), Sanofi Aventis (França), Roche (Suissa). És a dir cap d'Estats Units!.

Com tampoc els medicaments antivirals (que no serveixen de gaire) son Roche i GSK.

Salut i bons aliments.

Manel Bargalló