Pàgines

dimecres, 13 de juliol del 2011

Les màfies campen al seu aire, i guanyen

Feia gràcia, l’altre dia, el senyor Durao Barroso queixant-se, com a President de la Comissió europea, de les agències de qualificació de les quals deia que “no són més que actors del mateix mercat”, i que per tant actuen a favor de l’especulació. El senyor Barroso ho deia perquè l’Agència Moody’s acabava de rebaixar la nota del deute portuguès fins a situar-lo prop dels bons escombraria.

Dic que feia gràcia perquè, igual com han fet altres polítics europeus, ara sembla que hagin fet una descoberta. No és cap secret, ni se n’amaguen, que aquestes mal anomenades Agencies de qualificació en realitat són simples departaments de la gran banca, que no fan estudis sobre el risc objectiu del deute dels Estats o d’altres organismes i entitats, per tal d’advertir els possibles inversors, sinó que el procediment és a l’inversa: quan saben que un estat com el grec o el portuguès pot estar necessitat de crèdit extern, aleshores els rebaixen la qualificació per tal de poder-los prestar els diners que necessiten a un interès més elevat. De fet, el seu nivell de qualificació professional és tan escàs que just quan va esclatar l’escàndol de les Subprime, origen de la crisi als Estats Units i de retruc a tota Europa, aquestes falses agències els acabaven de donar la qualificació més alta. Si els dirigents europeus, com el senyor Barroso, no han descobert fins ara que aquestes Agències de qualificació no deixen de ser una estafa en tota regla, és que la seva capacitat professional també és ben escassa.

Però, està clar, una cosa és que aquestes agències actuïn com a part d’uns bandes mafioses dedicades a extorquir i a espoliar entitats i països sencers, i l’altra és que el paper d’aquestes agències és purament el d’emetre una qualificació que no té més credibilitat que la que els bancs, i còmplices de la banda, els vulguin donar. Vull dir que és la mateixa banca que encarrega a aquestes agències que rebaixin la qualificació del deute grec o portuguès, per exemple, la que després s’excusarà en aquests falsos informes per a incrementar-los els interessos. No deixa de ser una forma encoberta d’alterar el preu de les coses de forma concertada, evitant així la lliure competència.

1 comentari:

Anònim ha dit...

La culpa és dels polítics que regulen malament, no de les agències que fan la seva feina. No caiguis en la trampa dels polítics:

http://www.racocatala.cat/tira-comica/26857/poder-les-agencies-rating