Pàgines

dilluns, 15 d’agost del 2011

La renovació d’ERC 2: qüestió de noms o de projectes

Un dels tòpics de la política és el d’afirmar que la prioritat són les polítiques a realitzar i no pas les persones. Això s’acostuma a dir abans de formalitzar un pacte electoral, per exemple, o una coalició de Govern; però tothom sap que el que de veritat es debat i el que pot fer reeixir o fracassar una negociació és la qüestió nominal, els càrrecs i els llocs que ha d’ocupar cadascú. El mateix ha passat amb el proper congrés de renovació d’ERC: tothom afirma que l’important és el debat de les idees.

I no seré pas jo qui negui la importància del debat de les idees, però em sembla evident que el gran debat que hi ha hagut aquest estiu al si d’ERC ha estat el de les persones. Primer per saber qui podia aspirar a presidir el partit, i tot seguir per saber qui podia encapçalar la candidatura de cara a les eleccions espanyoles. Però és que de fet, tal com ja es va fer en l’anterior Congrés, ja es planteja institucionalment perquè sigui així: primer es fa l’elecció del President i del seu equip de direcció, i uns dies més tard es celebra el Congrés on teòricament s’haurà de debatre i aprovar l’estratègia política a seguir. O bé, ja es dóna per suposat que qui assoleixi la direcció del partit tirarà endavant, també al Congrés, l’estratègia política, o bé es contempla la possibilitat que surti una direcció que després no vegi aprovada la seva estratègia d’acció política. Però, bé. Tampoc cal fer-ne qüestió. Tothom sabia que la candidatura de Carles Bonet a la Presidència implicava també una aposta per reincidir en les polítiques del tripartit que tants pèssims resultats ens han donat, i potser per això no va aconseguir ni els mínims suports per a presentar la seva candidatura. I tothom sap què representa la candidatura d’Oriol Junqueras, que abans d’assumir el càrrec ja ha apostat per un altre nom com el de l’Alfred Bosch.

L’important són les polítiques, naturalment; però aquestes es visualitzen a través de les persones. Per això, els qui creiem en la imperiosa necessitat d’una profunda renovació d’ERC creiem que és important que els noms que van posicionar-se a favor del tripartit i de la gestió de l’anterior (inconcebiblement encara en funcions) direcció, quedin relegats a un segon terme. Volem una renovació d’ERC per a recuperar la confiança i la credibilitat, i això serà molt més difícil si la gent continua veiem les mateixes cares.

Nota: Sèrie d’articles sobre la necessària i urgent renovació d’ERC

2 comentaris:

humbert roma de asso ha dit...

Sobre aquesta qüestió, he publicat aquest article al meu bloc i, llegint el teu article, encara m'hi refermo. http://dietarihumbert.wordpress.com/2011/08/05/carta-a-la-bona-gent-derc-idees-politiques-i-persones/
I, com que aquesta enganyifa del pacte fiscal que proposa el bipartit em sembla letal per al país, i per als partits que s'hi deixin envescar, també he dedicat algun paràgraf a ERC al respecte en aquest altre article http://dietarihumbert.wordpress.com/2011/08/02/3191/
No fos cas que, renegant ara del tripartit tornéssiu a fer de criada del bipartit. Que no seria la primera vegada en el postfranquisme.

Anònim ha dit...

El problema és que les idees de persones com en Carles Bonet, Ridao, Putxi, Vendrell, Carod -quan hi era- etc. ja les sabem. I com que les rebutgem, per això són imprescindibles persones noves.

Atenció: enlloc de "es celebra" és millorhydranin escriure (i dir) "se celebra", per evitar així la cacofonia.