Pàgines

dissabte, 31 de maig del 2008

25è Congrés. Llei de consultes populars

En la ponència d’aquest 25è Congrés d’Esquerra hi ha un apartat ben significatiu de la poca credibilitat que ens guanyem a pols a base de contradir-nos constantment. Diu així (3a.15a): “Aprovar una Llei de consultes populars que permeti als ciutadans de Catalunya tenir el dret de decidir el seu propi futur com a País”. Fantàstic. Bé, seria fantàstic si no fos perquè des de la Generalitat, i més concretament des d’un Departament dirigit per Esquerra s’està treballant en aquesta llei de consultes populars que va en la direcció oposada.

La proposta de Llei de consultes populars, que impulsa el Departament de Governació, podria ser feta perfectament per un Govern del Partit Popular des de Madrid com a mesura per impedir que els catalans tinguem la temptació d’exercir el dret a decidir. Se’ns proposa una llei que limita les consultes populars que es puguin fer a Catalunya a les competències pròpies de la Generalitat (entre les quals no hi ha, evidentment, la de decidir sobre el nostre futur), i a més es deixa clar que en darrera instància la consulta popular haurà d’estar aprovada pel Govern espanyol.

Sincerament, és molt millor no tenir cap Llei de consultes populars que no pas tenir aquesta que se’ns proposa. Millor dit, que proposa Esquerra!. Sembla obvi que l’Estat en cap cas permetrà una via legal cap a la independència, ni modificarà la Constitució per a permetre-ho, ni traspassarà la competència de celebrar referèndums en aquest sentit. Per tant, qualsevol que tingui una aspiració sobiranista sap que, en algun moment, caldrà emparar-se en la legitimitat democràtica de la voluntat popular, encara que es contradigui amb la legislació espanyola. Sense Llei de consultes populars, en un moment donat, la Generalitat podria fer una consulta per tal que la ciutadania democràticament exercís el dret a decidir, encara que a Madrid argumentarien que no té cobertura legal. No tindríem la legalitat al nostre favor, però sí la legitimitat. En canvi, amb aquesta llei aprovada, a Madrid sí que podran argumentar no solament la il·legalitat de la consulta sinó a més la vulneració d’una llei aprovada per nosaltres mateixos. No tindríem ni la legalitat ni la legitimitat per a fer-ho.