Pàgines

dissabte, 25 d’agost del 2007

Canviar el model turístic


Hi ha una cançó de l'emfadós que es repeteix fins a l'avorriment. Des dels anys seixanta (del segle passat, és clar), quan va esclatar el bum turístic, els responsables de turisme de torn, i de qualsevol administració, advoquen per un nou model de turisme. Ja ho deia el mateix Fraga Iribarne, ministre d'Informació i Turisme, que calia anar cap a un turisme de qualitat, per evitar les massificacions, i menys estacional, per allargar la temporada més enllà dels mesos d'estiu. De fet, la seva idea de crear Paradors de Turisme ja anava per aquí. I un darrere l'altre, fins arribar al Conseller Josep Huguet, tots els polítics amb competències en aquesta àrea repeteixen el mateix.

O una de tres: o es tracta només de declaracions de cara a la galeria que després no es tradueixen en res, o l'eficàcia de la seva política és absolutament nul·la, o la realitat és molt més tossuda que els polítics. Perquè el cert és que, diguin el que diguin, la tendència continua essent la mateixa: turisme de sol i platja, i turisme d'espardenya. I si no, que mirin en què s'ha convertit Barcelona, o que donin un cop d'ull a molts hotels de la costa on, en molts casos, en lloc de renovar-se, el que han fet és treure alguna estrella de la façana.

Prefereixo creure, per suposat, que la realitat és molt més tossuda que la capacitat per a incidir-hi des de la política. Aleshores, l'únic que caldria demanar és que no facin tanta comèdia com si, davant del desgavell que durant tants anys ens ha portat el turisme de masses, ara hi ha qui té la brillant idea capgirar el model turístic, apostant per la qualitat i la innovació. En tot cas, que sàpiguen que els seus successors, siguin del color que siguin, repetiran la mateixa cançó i es vantaran del mateix que presumeixen ara.