Pàgines

dimarts, 20 d’agost del 2013

Procurant-se un futur ben remunerat

El sector de les energies renovables està en peu de guerra amb el Govern espanyol. Particulars i empreses que s’havien arriscat a fer inversions per tal d’instal·lar sistemes d’energia neta i renovable, com la solar, en base a una legislació que oferia uns certs avantatges, ara s’han trobat que els han canviat les regles de joc, i els càlculs que havien fet sobre l’amortització de la inversió feta se n’aniran en orris, perquè el Govern espanyol els ha retirat els ajuts compromesos i, a més, vol establir-hi un nou impost sobre l’autoconsum energètic.

Sembla que no pugui ser que el Govern apliqui unes mesures que van encaminades a evitar que els ciutadans puguin ser autosuficients o menys depenents, des del punt de vista energètic. Si fa uns anys aquests tipus d’instal·lacions alternatives resultaven molt costoses i de difícil amortització, darrerament l’evolució tecnològica n’havia reduït molt els costos, de manera que cada vegada més podien ser fàcilment amortitzables i rendibles. I això és el que ha preocupat el Govern. Mentre es tractava d’una alternativa irreal, que podia assumir una escassíssima minoria, més per raons romàntiques o idealistes que per la rendibilitat de la instal·lació, i algunes administracions perquè sempre queda bé dir que s’està per les energies renovables, el Govern simulava estar-hi d’acord i recolzar-ho. Però tan bon punt han començat a veure que l’autoconsum energètic pot ser una alternativa real en la mesura que podia ser més rendible que consumir l’energia de la xarxa, aleshores s’han decidit a posar-hi fre. Des del sector se’n fan creus: "equival, per exemple, a cobrar a un consumidor per engegar la xemeneia i apagar els radiadors", deien els portaveus de la Unió Espanyola Fotovoltaica (UNEF). I és que d’això es tracta, d’evitar que hi hagi un estalvi energètic.


Ja són perfectament conscients que aquesta mesura va contra l’economia general del país, que a ells els importa un rave, perquè frena la possibilitat de reduir la dependència energètica de l’exterior i per tant també el dèficit comercial. Però la motivació de les noves mesures del Govern espanyol contra les energies renovables no té altra motivació que la defensa dels interessos particulars de les empreses energètiques. Al capdavall, l’activitat política acostuma a durar poc, i quan els membres de l’actual Govern deixin les seves poltrones bé voldran ser recompensats pels serveis prestats, amb noves poltrones als Consells d’Administració de les empreses per a les quals ells han governat.