Pàgines

dilluns, 30 d’abril del 2012

Els morts els importen un rave

M’arriba a través de la xarxa el comentari d’un treballador d’un hospital públic astorat pel la mesura del Govern espanyol d’excloure de l’atenció sanitària els immigrants que no tinguin regularitzada la seva situació. Segons explica, per a moltes de les persones que es troben en aquesta situació i que necessiten assistència mèdica per a sobreviure, és com condemnar-los a mort. Per a la Ministra, per al Govern o per als polítics en general, la seva mesura es pot traduir en una lleugera reducció de la despesa; per ell, que els veu cada dia la cara, són persones a les quals se’ls pot tancar l’única porta de supervivència. I es pregunta esgarrifat: “Què sentiran els polítics en veure que la seva acció provoca morts?”

Absolutament res. La resposta és així de senzilla. Per als polítics en general, però molt concretament per als d’aquest Govern espanyol, la vida de les persones no els interessa ni poc ni molt. Estan molt acostumats a prendre mesures que saben que impliquen la mort de moltes persones, o la seva misèria o la pèrdua d’uns drets i d’un mínim de benestar; i no els tremola el pols perquè la prioritat absoluta és acontentar els mercats, els poderosos i els seus interessos personals. Les retallades en la sanitat impliquen morts, ja ho saben, impliquen danys irreversibles en persones concretes, de la mateixa manera que la venda d’armes denunciada recentment per Amnistia Internacional també provoca moltes víctimes mortals, i sovint de persones que intentaven lluitar per la llibertat i per la democràcia.

Però, no és pas el nombre de morts el que els preocupa, sinó la rendibilitat de les seves accions. En tot cas, esmerçaran esforços per evitar que els posin els cadàvers davant de la porta; no fos cas que els perjudiqués electoralment. I es cuidaran prou que els mitjans de comunicació no relacionin els fets i continuïn tractant-los com a persones decents en lloc d’anomenar-los pel seu nom: una banda d’indesitjables delinqüents i mafiosos disposats a matar i a perjudicar qui calgui si això els reporta beneficis.