Pàgines

dissabte, 8 de juny del 2013

L’independentisme es reforça

Treure, ara, enquestes electorals sembla una mica fora de lloc. Probablement, la seva fiabilitat deu ser força menor en la mesura que la majoria dels ciutadans, encara que responguin honestament una enquesta, mentalment no tenen al cap aquesta possibilitat, i la seva opció de vot pot ser molt més circumstancial que no pas la intenció real quan la convocatòria electoral és molt més propera. És possible també, que la intencionalitat del mitjà que encarrega i publica l’enquesta no sigui tant veure la tendència de vot de la ciutadania com provocar una determinada reacció, com per exemple aparentar la necessitat d’avançar de nou les eleccions justament per a poder carregar després contra això mateix i posar en dubte la viabilitat del procés sobiranista.

En qualsevol cas, el resultat de l’enquesta que publica el Periódico marca una tendència de la qual se’n poden treure diverses conclusions. Una primera és que els ciutadans no estan desencantats ni volen aturar tot el procés endegat, sinó que el reforcen: creix el suport global de CiU-ERC i creix IC-V. Més aviat es podria deduir que els ciutadans aposten més per l’opció que tenen més segur que no es farà enrere, com és ERC, i que no té els problemes interns com els de CiU, amb un Duran boicotejant constantment la política d’Artur Mas, El federalisme il·lusori del PSC continua la seva lògica davallada, mentre que els nacionalistes espanyols, PP i C’s, també perden suport. Sorprenent, o no, la coincidència del PP i del PSC a l’hora d’analitzar l’enquesta: obvien l’increment del suport a l’independentisme i la seva davallada per remarcar que una part del vot sobiranista de CiU prefereix fer l’aposta segura d’ERC, i paradoxalment ho presenten com un fracàs del sobiranisme de CiU. Si, com també fa el Duran, socialistes i populars entenen la política com l’art de viure dels ciutadans i d’assolir el poder pel poder, s’entén que facin aquesta anàlisi, perquè s'hauria de deduir que amb aquests resultats es podria revalidar el pacte CiU-ERC, però amb els papers invertits.


Però, com molt bé deia Junqueras, als independentistes honestos no els interessa tant que el seu partit guanyi o perdi les eleccions com que la suma dels partits sobiranistes faci possible culminar el procés cap a la independència. El traspàs de vots de CiU a ERC es pot atribuir al desgast de governar en l'actual situació, però també, en bona mesura, a la inseguretat que malintencionadament crea l’inefable Duran; però si Artur Mas aguanta fins al final i lidera adequadament la transició cap a l’Estat propi, les enquestes del Periódico poden capgirar-se radicalment.