Pàgines

dijous, 18 de febrer del 2010

La candidatura Olímpica del 2011

De cop i volta, Jordi Hereu es va treure de la màniga la proposta de celebrar els Jocs Olímpics d’Hivern del 2022. Ni tant sols molts dels seus col·laboradors i membres del consistori n’estaven assabentats. I tothom va entendre que no era una proposta seriosa, sinó un darrer intent d’evitar la derrota electoral que se li pronostica per a l’any que ve. Encara que la significació i la incidència seria molt menor i molt diferent de la del 1992, Hereu pretenia que la gent associés la seva imatge amb la del Maragall que va saber transformar la ciutat i projectar-la al món.

Quan des de l’oposició se li ha demanat que mostrés els informes i els treballs previs que van portar-lo a presentar públicament la proposta, naturalment ell s’hi ha negat. I la raó és tan clara com simple: es nega a mostrar els informes previs perquè senzillament no han existit mai. La proposta no neix ni de cap departament de promoció de la ciutat, ni de la regidoria d’Esports, ni de turisme, ni... neix del seu cercle d’assessors personals que el devien advertir que la seva imatge se n’anava pel pedregar, i que calia treure’s algun as de la màniga per evitar la imminent derrota electoral. És el mateix que ha passat amb molts dels informes del Govern català, als quals es negava ( i a alguns encara es nega) l’accés als grups de l’oposició. Tothom sap que aquests informes són inexistents, que són una tapadora per a desviar diners públics; alguns, com a rebut, lliuren un irrisori informe, absolutament inútil, que no diu res o directament plagiat, i d’altres, ni tant sols això.

Jordi Hereu ja hi té la mà trencada en muntar campanyes de promoció personal o de l’equip de Govern amb diner públic; grans campanyes publicitàries que no anuncien res més que la genialitat del qui les impulsa. I com a mínim s’ha de reconèixer que tenen la genialitat d’aconseguir, encara que no sabem com, que la fiscalia no el denunciï per malversació de fons públics. La candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern no té la perspectiva del 2022, sinó la del 2011. Els diners que ja s’hi comencen a invertir aquest any, prop de mig milió d’euros (però que poden sobrepassar-se amb escreix com ha fet sempre Hereu amb els pressupostos de publicitat institucional), formen part de la seva campanya electoral. Si aquesta proposta li fes guanyar les eleccions municipals, fins i tot és possible que s’engresqués a formalitzar definitivament una precandidatura de Barcelona per als Jocs Olímpics d’Hivern.