Pàgines

dijous, 23 de febrer del 2012

ONGs insolidàries, sense credibilitat

És cert que hi ha molts catalans que no tenen pas massa clar quin és el rol de Catalunya dins d’Espanya i es fan un embolic volent compaginar una identitat i uns interessos catalans amb una altra identitat i interessos espanyols. Una identitat i uns interessos que massa sovint són contradictoris. Ara bé, els qui tenen molts menys dubtes sobre aquesta qüestió són els espanyols: ells no tenen cap dubte que els catalans no formem part de la nació espanyola, de manera que quan parlen d’Espanya tenen perfectament clar que no hi entren els catalans.

Ho hem vist en molts casos concrets, i ara ho tonem a veure amb el tema del 0’7% de l’IRPF, que ha d’anar destinat a entitats solidàries. Seguint el model de l’espoli fiscal, que des de l’òptica espanyola no deixa de ser la normalitat vestida de solidaritat interterritorial, de la quantitat que Catalunya aporta per aquest concepte l’Estat en retorna poc més de la meitat. És a dir que l’esforç solidari que fan els catalans no va destinat a les ONG catalanes, sinó a les espanyoles; entenent els espanyols que les entitats catalanes no s’hi han de comptar. El Govern espanyol, d’acord amb les seves ONGs, pretenia imposar unes condicions estrictes per tal que en quedessin excloses les ONGs catalanes, i les de les restes de les autonomies. Finalment, el tema va anar a parar als tribunals. i el Tribunal Suprem va dictar sentència segons la qual Catalunya havia de gestionar el 0’7% corresponent a les declaracions d’IRPF de Catalunya. Naturalment, el Govern espanyol va considerar que una sentència que no els sigui favorable no tenen per què complir-la, i així ho han fet. És la seva lògica: només s’escandalitzen, hipòcritament, quan no es compleixen sentències que els són políticament favorable.

La lògica de l’Estat i dels seus polítics és clara, i respon a un concepte excloent del nacionalisme: la nació espanyola és dels espanyols, i els catalans no hi tenen res a dir-hi ni a fer-hi. No interessen els catalans, sinó només els seus diners. Ara, el que sobta és que les ONGs espanyoles pressionin el Govern espanyol per evitar el compliment de la sentència a assegurar-se que no es distribuirà equitativament l’import recaptat a través del 0’7% de l’IRPF. Quina credibilitat poden tenir aquestes entitats que es mostren tan insolidàries? Cap, absolutament cap.