Pàgines

dimecres, 4 d’agost del 2010

La dreta sempre troba excuses

La dreta sempre troba excuses per a sortir en defensa dels interessos empresarials, encara que aquests vagin en detriment de la majoria de la població. Tots els estudis indiquen que hi ha uns determinats productes de pastisseria industrial que per les seves característiques resulten perjudicials per a la salut, en la mesura que són en bona part els causants de l’obesitat infantil i juvenil. Ningú parla de prohibir aquests productes, cadascú és lliure de menjar tan malament com vulgui, sinó de no oferir-los els espais públics dels centres educatius per a promocionar-los.

Quelcom tan simple i lògic com que l’Administració no esdevingui patrocinador i dispensador d’un producte gens aconsellable des del punt de vista de la salut, ha posat en alerta el Conseller d’Agricultura Joaquim Llena per considerar que pot ser lesiu per als interessos de determinades indústries agroalimentàries. Un raonament de dreta pura i dura, perquè no es tracta de si pot ser lesiu o no per a les empreses cedir els espais públics dels centres educatius perquè aquestes promocionin productes malsans, sinó que es tracta de què l’administració no té per què afavorir aquests interessos. És aquell criteri tan típic de la dreta que només es recorda de la llibertat quan aquesta és emprada per fomentar el negoci d’alguns, sabent que és en perjudici de la majoria.

Se suposa que el Departament d’Educació, i potser ara amb el decret d’autonomia de centres les mateixes direccions, té tota la llibertat de decidir quins productes permet que es venguin a l’interior dels Centre educatius. No cal esperar que hi hagi un Govern d’esquerres per pensar en la lògica que s’hauria de permetre només la venda de productes d’interès per a la comunitat educativa des de qualsevol dels àmbits, però també i d’una manera especial des de la perspectiva de la salut. Però aquest Govern de dretes que patim, i que ja s’acaba, no ho veu així.