Pàgines

dissabte, 9 de juny del 2012

Rebuig al vassallatge medieval

Sobirania i Progrés, amb altres entitats de caire independentista ens convida a participar avui a un acte davant del Parlament de Catalunya per demanar que es desposseeixi Joan Carles de Borbón del títol nobiliari de Comte de Barcelona, i el seu hereu dels títols de Príncep de Girona, duc de Montblanc, Comte de Cervera i Senyor de Balaguer, entre altres. Bé, de fet, deu ser difícil saber si en realitat es tractaria d’un desposseïment dels títols nobiliaris, d’una revocació històrica dels acords o reconeixements de vassallatge que es van fer en el seu dia, d’una eliminació pròpiament dita o d’un no reconeixement d’aquests títols.

Suposo que l’Estat es deu atorgar la competència exclusiva de crear, revocar o distribuir títols nobiliaris. A part que això dels títols nobiliaris és una rància rèmora del passat, caldria recordar-los que no deixaven de ser fruit d’un pacte de vassallatge que el poble es veia obligat a acceptar perquè necessitava protecció; un pacte desigual que no tindria sentit ni cabuda en un sistema democràtic. Els catalans, avui, potser sí que necessitem protecció, però segur que no pas dels nostres botxins ni dels nostres enemics; per tant, si algú encara hi creu en aquestes falòrnies, com a mínim hauríem de poder escollir el nostre sobirà. Personalment, penso que ja se’ls poden confitar tots aquests títols; en tot cas la ciutat de Barcelona, de Girona, de Montblanc, de Cervera o de Balaguer, podrien reclamar-los el dret de marca, igual com passaria amb els registres d’aquestes ciutats a Internet.

No sé si hauria de ser el Parlament o els consistoris d’aquestes poblacions els qui haurien de reclamar la nul•litat d’uns títol que porten indegudament el seu nom. En tot cas, el primer que es podria fer és un no reconeixement institucional del títol, i a partir d’aquí legislar o reglamentar el tema, encara que fos per a negar-ne qualsevol validesa actual com per a donar-li un sentit i un valor diferent de l’heretat d’èpoques medievals. En tot cas, ni que sigui de forma testimonial, és bo que anem concretant, també en aquests petits detalls, el nostre rebuig a les institucions i símbols de la dominació espanyola.