Pàgines

dijous, 8 de gener del 2009

El judici de la vergonya democràtica

L’obertura del judici oral contra el Lehendakari Ibarretxe, el socialista Patxi López i representants de Batasuna és una vergonya per a la democràcia. O és una mostra més que la democràcia és lluny encara en determinats estaments de poder. Com es pot emprendre una causa contra el diàleg i contra la recerca de la pau? Una causa, a més, que té tots els elements propis de la prevaricació quan se sap que tots els Governs espanyols han negociat no amb organitzacions polítiques més o menys afins a ETA, sinó directament amb ETA.

Es tracta estrictament d’un judici polític, hereu d’aquells Tribunals d’Ordre Públic de la dictadura, que no obeeix a cap principi legal ni d’acatament de l’ordenament jurídic sinó simplement a l’afany polític de l’extrema dreta per neutralitzar els qui defensen el País Basc, però sobretot els qui defensen els principis democràtics, el valor de la paraula i del diàleg. Són els mateixos que coincideixen plenament amb ETA amb la idea que el conflicte s’ha de resoldre per la via de les armes i no per la negociació i el diàleg.

Els ciutadans tenim dret a sentir fàstic per aquesta gentussa que usurpen i perverteixen els valors de la justícia. És molt probable que, com deia el socialista Patxi López, tot acabi en un no res perquè fins i tot la fiscalia demana el sobreseïment del cas; però és que això ja ho saben abans d’iniciar el procés, i s’hauran sortit amb la seva de cometre la injustícia d’asseure a la banqueta dels acusats els principis democràtics, el diàleg i la recerca de la pau. Si això és la Justícia, ja m’explicaran què és la Injustícia, la corrupció, la delinqüència i el terrorisme.

Perquè el que aterroritza és que aquesta gent pugui vestir-se amb la toga i tenir el desvergonyiment d’emetre judicis sobre la rectitud de les accions dels ciutadans. Una vergonya per a la democràcia.