Pàgines

dimecres, 4 de juny del 2008

25è Congrés. El desconcert del 2014

Seguint amb la tònica d’incoherències i de frases fetes sense sentit, en la ponència oficial d’Esquerra de cara al Congrés hi trobem aquest apartat (3b.9a): “Al Principat Esquerra posarà el rellotge a zero i proposa acord de govern amb les forces amb les que sigui més fàcil desenvolupar aquest programa, on s’inclourà la negociació del Concert econòmic quan s’acabi el cicle dels primers cinc anys del model de finançament vigent. I la convocatòria de la primera consulta popular sobre qüestions que són de competència de la Generalitat.” És a dir que per al 2014 Esquerra proposa negociar la primera convocatòria d’una consulta popular sobre un tema que sigui competència de la Generalitat. D’allò del dret a decidir el futur del país, res de res!

Tal com està formulat aquí no ens surten els números. La revisió quinquennal prevista en l’Estatut, i que es cita aquí com a punt d’inici per a la negociació del Concert econòmic, com a mínim correspondrà a l’any 2014 (o al 2015 si tenim en compte que el Govern de Madrid ja ha decidit que aquest any no hi haurà acord i que per tant no entrarà en vigor fins al 2010). Quan parla del model de finançament vigent, es refereix al que encara s’ha de pactar amb l’Estat i que és el que tindrà una vigència de cinc anys, segons l’Estatut. Aleshores, el 2014 començarem a negociar el Concert econòmic? I què esperem que passi, doncs, aquest 2014?

Els redactors de la ponència ho tenen molt clar: res de res de consultes populars basades en el dret a decidir. Allò que vam aprovar en la Conferència Nacional de la tardor, i que jo ja deia que estava pèssimament formulat, ja s’ho han carregat amb menys d’un any, potser perquè és la proposta de la qual fan bandera els sectors de Carod, de Carretero o de l’Uriel Beltran. La llei que prepara i impulsa Esquerra sobre les Consultes populars és una punyalada al dret a decidir dels catalans. Així s’entén que es digui que el 2014 farem (o intentarem negociar) la primera consulta popular sobre una qüestió de competència de la Generalitat, per ser constitucionalment correctes

D’una banda es dóna per fet que ens autolimitarem aquesta possibilitat en la nova Llei de consultes populars, i de l’altra plantegem un calendari que es contradiu amb el que s’ha dit en altres apartats de la mateixa ponència. Aquest és el projecte de futur d’Esquerra? Sincerament, crec que hi ha molts militants d’ERC que tenen al cap un altre projecte de futur.