Pàgines

dissabte, 1 de juny del 2013

Tots a la una amb l’ANC

Estem, ja en plena campanya de la declaració del renda, l’IRPF, i probablement molts catalans hem tingut el dubte de si calia o de si era el moment oportú per iniciar, si no la insubmissió fiscal, sí com a mínim el pagament d’aquest impost a l’Agència Tributària catalana, en lloc de fer-ho a l’espanyola. No es tracta ni de no estar-ne prou convençuts ni de tenir por de represàlies, sinó de tenir la certesa que ho estem fent en el moment oportú.

És cert que ja hi ha hagut alguns empresaris, molt petits val a dir-ho, que ja han fet el seu gest de pagar l’IVA directament a l’Agència Tributària Catalana, encara que són conscients que els diners acaben igualment essent enviats a Madrid. Com també hi deu haver particulars que en aquesta campanya de l’IRPF faran el mateix. Però no es tracta de jugar a ser més o menys herois, sinó de veure si el nostre gest és el més eficaç possible. No és el mateix que aquesta mena d’accions s’emprenguin per iniciativa pròpia, sense saber si som els únics o una minoria que no arriba ni a ser testimonial, o que hagués estat l’ANC la que hagués llançat la consigna clara i oberta de canviar el xip i adreçar-nos només a la nostra Agència Tributària. L’ANC ha fet una gran tasca, i cal que la continuï fent amb el mateix rigor i serenitat, però potser caldria que es plantegés si cal i quan és el moment oportú per a emprendre una campanya generalitzada i unitària arreu del país sobre el pagament dels nostres impostos. I el mateix podríem dir en altres camps, en què sorgeixen iniciatives molt lloables, però que aïllades i sense un referent general, poden perdre’s o tenir un ressò molt limitat.

Hores d’ara, algun Ajuntament que feia onejar al seu balcó només la senyera, o la senyera estelada, davant l’amenaça del Govern espanyol ja ha tornat a hissar la bandera espanyola. Fora bo tenir una consigna clara en aquest sentit, ja sigui de l’ANC o de l’AMI, per tal que hi hagi una posició unitària. No és tant important el que pugui fer un o altre ajuntament, com la imatge unitària que hauríem de donar del conjunt del país. Necessitem no només que cadascú faci les seves passes, sinó saber que les passes que fem van d'acord amb les que està fent una majoria dels catalans.