Pàgines

dimecres, 12 de setembre del 2012

Ara és l’hora, per tots els fronts

La pregunta que ens devem fer molts és: I ara què? La societat civil ja ha expressat i demostrat quina és la seva voluntat, però ara és l’hora de la política institucional. Perquè la independència no l’assolirem al Passeig de Gràcia, sinó al Parlament. Per tant, ara és el Govern d’Artur Mas el qui té la paraula, el qui pot escoltar el clam de la societat catalana o continuar sotmetent-se als dictats de Madrid, hostils a aquesta societat. I això ho veurem aviat, quan Artur Mas constati per enèsima vegada la voluntat del Govern espanyol.

La independència no l’assolirem al Passeig de Gràcia, però sí que des del carrer podem forçar els nostres polítics perquè facin el pas, com ja vam fer ahir. Sovint, des d’entitats i associacions de tota mena s’emprenen iniciatives que arriben a ser ben just simbòliques i que acaben diluint-se amb el temps, com va passar amb la campanya del CAT a les matrícules. En el context actual, la mateixa campanya tindria tot un altre caire i seria molt més difícil de batre. Si anys enrere, el conflicte estava entre els ajuntament que mantenien hissada la bandera espanyola i els que hi feien onejar només la catalana, avui el dilema està en si s’hi col·loca indefinidament l’estelada. I és que ara potser seria l’hora d’incrementar la pressió per tots els fronts: mantenint les senyeres i estelades als balcons, a les entrades de pobles i ciutats, als Ajuntaments i institucions...; amb mocions a tots els municipis de Catalunya per demanar al Parlament que faci la declaració unilateral d’independència, i amb mocions per declarar el municipi com a territori lliure; però també reprenent campanyes com el CAT, la insubmissió fiscal, etc.

Ara és el moment d’obrir tots els fronts possibles, sempre amb accions pacífiques i de sentit democràtic, anant més per la via dels fets que de la protesta. De manera que el guirigall que deia el Rajoy l’hagin de fer ells en veure que Catalunya se’ls escapa de les mans. Ara és el moment de desbordar-los amb iniciatives que ignorin la legalitat espanyola. Sabrem aprofitar el moment? Tindrem un Govern a l’alçada de les circumstàncies, capaç de posar-se al capdavant del país i de liderar les aspiracions de la majoria? Ara és l’hora de pressionar perquè no es pugui fer marxa enrere.