Pàgines

divendres, 15 de març del 2013

Una sentència que obliga complir amb la legalitat

El Tribunal europeu ha emès, finalment, amb una celeritat que no té res a veure amb la inoperància i ineficiència de la justícia espanyola, una sentència en què considera abusiva i contrària a les normatives comunitàries l’actual legislació espanyola en matèria de desnonaments. La sentència ha vingut motivada per l’acció del jutge José Maria Fernández Seigo que, segons els mitjans de comunicació, es va adonar que la legislació espanyola vulnerava la normativa europea. Una normativa, val a dir-ho que ja té una pila d’anys en vigor.


Ara, tothom ha fet veure que s’alegrava de la sentència i fins i tot el Govern espanyol s’ha compromès a fer canvis per a adaptar-se a la legalitat europea. Segurament ara ja no tindran excusa per continuar espoliant de la mateixa manera els ciutadans, en benefici de la banca. Però el curiós del tema és que tothom ho presenta com si fos una batalla legal guanyada a ningú, com una mena de regal de la Unió europea, o com si no hi hagués responsables directes de les injustícies que s’han vingut fent fins ara, a base d’incomplir la legislació europea, és a dir la legislació vigent també a l’Estat espanyol. Sembla com si ara els polítics i els jutges descobrissin que la normativa europea és d’obligat compliment a tots els estats membres, com si els jutges quan emetien sentències de desnonament no sabessin que ho feien contravenint aquesta normativa, o com a mínim que s’havien collit a una normativa espanyola que la contravenia. Això ja ha passat en altres casos, en què la normativa europea és negligida a consciència tant per la política com per la Justícia espanyola; de fet, Espanya té el rècord absolut al si de la UE pel que fa a incompliments de la seva legislació.

Si haguessin volgut, fins ara, els jutges ja podien haver emès sentències en base a aquesta normativa europea que ara sembla que ens imposin, com si fins ara no fos d’obligat compliment. És possible que molts ciutadans ho desconeguessin, però és del tot inadmissible que la desconeguessin els jutges. Benvinguda sigui, dons, la sentència del Tribunal europeu que ens recorda d’una banda que tenim una legislació abusiva i que no respecta els drets dels ciutadans, i de l’altra que la normativa europea és d’obligat compliment. Algun jutge hauria de sentir vergonya que hagi de necessitar una sentència per complir amb la normativa vigent, l’europea.