Pàgines

divendres, 10 d’agost del 2012

A les verdes i a les madures

Hi ha molts treballadors d’empreses concertades que es queixen, i suposo que amb raó, que a ells quan convé se’ls tracta com a funcionaris i quan convé tenen el tracte propi d treballadors d’empreses privades. I sempre convé considerar-los púbic o privats, funcionaris o no, per la part més negativa. Quan hi ha hagut retallades de sous i de condicions de treball dels funcionaris, ells hi ha entrat en la mateixa mesura; però, això sí, sense poder gaudir de cap dels avantatges que tenen els funcionaris.

Per si els serveix de consol, que pensin que la seva situació és el paradigma de la situació de Catalunya dins d’Espanya. A l’hora de pagar som els primers, i a l’hora de cobrar els darrers. Quan convé als espanyols nosaltres som un més, com qualsevol altre; però, quan els convé no podem pretendre rebre el mateix tracte que la resta. Si des de la seva perspectiva Catalunya formés part d’Espanya no tindria sentit que permetessin que aquí es paguin més peatges que en cap altre lloc, que no es compleixin lleis espanyoles com l’Estatut; ni tindria sentit fomentar la centralització de totes les institucions en una sola ciutat, en detriment de les altres. Per als impostos som espanyols com el qui més i amb l’obligació de ser solidaris fins al punt que els beneficiats de la nostra solidaritat ens superen en qualitat de serveis i d’infraestructures. Però per a rebre els suposats beneficis que tindria ser espanyols, aleshores ja no som tinguts en compte.

Maleïda la gràcia, doncs, això de ser espanyols de segona, com s’obstinen a imposar-nos tant el PP com el PSOE. Res a veure, per exemple, amb la situació del Quebec on enfront dels quebequesos que no se senten canadencs i que voldrien separar-se’n i ha els canadencs que senten el Quebec com una cosa pròpia, i la cuiden com a tal. Són els unionistes amb totes les conseqüències, perquè creuen que el Quebec pot ser molt ben considerat i tractat com una part més del Canadà. Aquí, no. Aquí pretenen que es quedem dins d’Espanya per a poder-nos maltractar i espoliar-nos.