Pàgines

dimecres, 6 de maig del 2009

Iniciativa Legislativa Popular per l'autodeterminació

Avui es presenta al Parlament de Catalunya la proposta, sorgida dels grups “Catalunya Estat Lliure”, “10 Mil per l'autodeterminació” i “Sobirania i Progrés”, d’una Iniciativa Legislativa Popular per a la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació de Catalunya per al 12 de setembre del 2010. La iniciativa, que ja ha tingut el suport d’entrada de més de 10.000 ciutadans, haurà de ser debatuda per la Mesa del Parlament, i si és aprovada es disposarà de quatre mesos per a recollir les 50 mil signatures necessàries perquè es porti al debat parlamentari i s’aprovi, si hi ha majoria suficient, la Llei per la qual es convoca el referèndum d’autodeterminació.

La resolució que es proposa és la següent:

Exposició de Motius
Aquest Parlament, en la seva funció principal de representació del poble de Catalunya, ja ha declarat en més d’una ocasió que el poble de Catalunya no renuncia a exercir el dret a l’autodeterminació. Només cal que recordem el que proclamàvem en la Resolució 98/III de 12 de desembre de 1989 d’aquest Parlament en la qual vàrem manifestar que l’acatament del marc institucional vigent, resultat del procés de transició política des de la dictadura a la democràcia, no significa la renúncia del poble català al dret a l’autodeterminació, tal com estableixen els principis dels organismes internacionals i es dedueix del preàmbul de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya de 1979; o el que expressàrem en la Resolució 679/V de 1 d’octubre de 1998 d’aquest Parlament en la qual vàrem proclamar que ratificàvem un cop més el dret del poble català a determinar lliurement el seu futur com a poble, en pau, democràcia i solidaritat.”.
Ha arribat el moment d’exercir aquest dret del poble de Catalunya a l’autodeterminació mitjançant la celebració d’un referèndum en el qual tots els catalans i catalanes puguin participar de la decisió del futur que volen per Catalunya.
Article únic.
1. Es convoca un referèndum en el qual es crida a participar a tots els ciutadans i ciutadanes de Catalunya amb dret de sufragi actiu, per tal de sotmetre a la seva decisió la pregunta següent:
Està vostè d’acord que Catalunya esdevingui un Estat de Dret, independent, Democràtic i Social, integrat en la Unió Europea?.
2. La consulta se celebrarà el dissabte 12 de setembre de 2010

Però els promotors no són tan il·lusos com per a creure que, donat que al Parlament de Catalunya hi ha una majoria de grups que tenen el dret a l’autodeterminació dins dels seus estatuts o del seu programa ideològic, la proposta tirarà endavant, avançant-se així a la no menys il·lusa, i en aquest cas fal·laç, pretensió dels republicans de celebrar aquesta consulta el 2014. Socialistes i populars tenen prou arguments per a oposar-se a la tramitació d’aquesta ILP, basant-se en la mateixa Llei de Consultes Populars impulsada pel Govern català, ja que seria una llei inconstitucional. CiU ho té més fàcil mentre sigui a l’oposició, perquè sap que pot ser una arma més per a desestabilitzar el Tripartit i posar en un compromís Esquerra. Mentre que els republicans tindran tan difícil justificar la seva negativa a una iniciativa popular d’aquesta mena, com el fet de recolzar-la després d’haver impulsat una Llei de Consultes Populars que nega absolutament aquesta possibilitat de referèndum sense el consentiment del Govern espanyol.

Més que valorar les possibilitats reals de tirar endavant una proposta d’aquesta mena, el que es valorarà és la possibilitat de desgastar l’adversari, posar-lo en contradicció o desestabilitzar el joc d’aliances.