Pàgines

dimecres, 22 de febrer del 2012

Gossos enemics uniformats

Qualsevol que hagi vist les imatges de les darreres manifestacions estudiantils de València, i que hagi sentit les declaracions del cap de la policia tractant els estudiants d’”enemics”, pensaria que ho té un xic difícil el Ministre d’Interior, el Jorge Fernández Díaz, per donar explicacions convincents. Bé, de fet, no hi ha gaire explicacions a donar: les imatges estan a la vista de tothom i no donen peu a massa interpretacions. És difícil imaginar que sota aquells cascs pugui haver-hi éssers humans; més aviat jo diria que poden ser gossos folls.

L’únic que es podria esperar d’un Ministre de tarannà democràtic és l’obertura d’un expedient per a expulsar del cos policial aquells energúmens que s’amagaven sota el casc per agredir brutalment i de forma indiscriminada manifestants i vianants. A algú li pot venir el dubte de si els agents simplement complien ordres o hi posaven una bona part de collita pròpia; sembla impensable imaginar un cos policial amb estructura militar desobeir les ordres dels seus superiors. I si hagués estat així, les agressions d’aquesta trepa de salvatges uniformats haurien estat censurades i aturades al primer dia; i no solament no ho han fet, sinó que han anat “in crescendo” i han vingut avalades pel raonament filosòfic del seu cap de policia: “els estudiants són els seus enemics”. I ben mirat, el cap de la policia valenciana té raó: els policies que ell comanda són enemics dels estudiants i de la ciutadania en general.

El Ministre ja admetia que “es poden haver comès excessos”, un eufemisme oficial per a reconèixer que se’ls n’ha anat la mà. I, a més, havia d’admetre, amb un altre eufemisme, que les declaracions del cap de la policia valenciana havien estat “desafortunades”. No, senyor Ministre (i això de senyor també és un eufemisme per no dir la grolleria que pertoca). És el vostre concepte de policia i d’ordre el que falla, és la vostra convicció sobre la bondat de la violència sempre que sigui a favor dels vostres interessos polítics, és la vostra manca de decència i de dignitat.


Nota: Després de l'escàndol, les protestes d'ahir van transcórrer sense incidents, perquè va deixar els soggos estacats a les casernes