L’actual crisi econòmica s’ha desenvolupat com una bola de neu que a mesura que s’ha anat fent gran ha arrasat tot el que trobava al seu pas. Ja feia temps que es parlava de la “bombolla immobiliària” que era desmentida, a base de falsejar dades i informació, pels agents econòmics del país i per la mateixa administració. Però, tot d’una va esclatar la crisi financera als Estats Units que ens va sorprendre als no entesos en la qüestió, però que no podia haver passat per alt a les entitats de crèdit americanes o europees; també devien fer la política de l’estruç. La crisi financera va saltar ràpidament l’oceà i acabà afectant tot el teixit productiu, però a mesura que han anat passant els mesos les perspectives han esdevingut cada vegada més negres i pessimistes. Era a l’estiu passat, amb la crisi ja iniciada, que la patronal d’aquí encara reclamava la presència de mà d’obra estrangera perquè no hi havia prou treballadors autòctons per a cobrir segons quins llocs de treball.
Periòdicament, però de forma constant, els responsables econòmics han d’anar rectificant a la baixa les previsions de futur. Les expectatives d’una ràpida recuperació són cada vegada més llunyanes. És evident que cap administració ha estat capaç de preveure i per tant de preparar-se per a afrontar una crisi d’aquestes dimensions, com també ho és que a part de la inoperància o la ineptitud hi ha hagut també negligència interessada amagant informació per tal d’acabar d’aprofitar les darreres engrunes de l’època de bonança.
Les cues a les Oficines de l’INEM o de Treball de la Generalitat comencen a ser quilomètriques, per a gestionar les prestacions d’atur, per inscriure’s en borses de treball inexistents o per informar-se de cursos de formació. I el més greu encara està per venir, perquè ben aviat començaran a acabar-se els terminis de prestació d’atur per als primers afectats per la crisi. La solució? Fa temps que tothom predica el mateix: cal que els treballadors es formin i es reciclin per a trobar noves ocupacions més qualificades.
Tothom, menys el Departament de Treball. No sé les dades definitives del 2008, però recordem que al mes de novembre el Departament de Treball havia executat poc més del 50% del seu pressupost. Tot un escàndol. I els cursos que tant pregonen? Res de res. Les ofertes de cursos oficials per a persones a l’atur són absolutament irrisòries, inexistents. El percentatge de treballadors sense feina que podrien apuntar-s’hi pel nombre de places seria inapreciable. I això amb un Govern d’esquerres.