Pàgines

dilluns, 17 de desembre del 2012

TV3, les raons del nacionalisme espanyol

És cert que a vegades costen d’entendre determinades actituds tan viscerals com les que acostuma a tenir el Partit Popular envers tot allò que pugui ser català. És cert també que a vegades cal que es produeixi un fet revelador perquè obrim els ulls i comprenguem les raons que els porten a sostenir aquesta visceralitat. I cal admetre que les tesis del Partit Popular no sempre estan mancades de fonament, almenys pel que fa, per exemple, a la seva fòbia contra TV3. Després de veure la programació d’ahir monopolitzada per la Marató, hem d’admetre que no van tan mal encaminats.

Quan des del Partit Popular clamen pel tancament o la reducció de TV3 a la mínima expressió, al·legant que fomenta un sentiment nacionalista, ja saben el que es fan. Ahir devia ser un d’aquells dies en què devien reforçar les seves tesis d’urgir el tancament de la Televisió de Catalunya. És evident que programacions com les d’ahir posen en evidència que aquesta televisió no és una televisió escombraria, com les que ells defensen, sinó que és una televisió posada al servei del país. I això cou. I més encara si es tracta d’una televisió que té el país al darrere, un país que se la sent seva. Es podria muntar un espectacle televisiu i acabar fent una aportació solidària per a la causa que sigui, però més important que la quantitat final recollida, és que TV3 sigui capaç de mobilitzar el país, o potser és el país que es mobilitza amb la seva televisió. I això encara els cou més. Dies com els d’ahir fan que els catalans ens sentim orgullosos de la nostra televisió, però sobretot del nostre país. I això els treu de polleguera.

Si TV3 fos un canal més, farcit de programes escombraria, d’aquells que vomiten odi i violència permanent com Intereconomia o 13TV, segurament els populars no hi tindrien tanta aversió. No els preocupen en absolut els diners que pugui costar aquesta televisió catalana, sinó el seu paper de referència per als catalans. I que això es faci des d’un nivell de qualitat més que acceptable, des de la pluralitat, però sobretot des d’un sentit de país. No és que TV3 fomenti l’independentisme, com diuen ells, sinó que l’independentisme el fomenta el fet que el Partit Popular, i en general el nacionalisme radical espanyol, ataqui la llengua i, en aquest cas, la televisió pública de Catalunya, simplement perquè compleix el seu paper de servei al país i a la seva gent.