Pàgines

dimarts, 18 de setembre del 2012

Primer el verí, per justificar la medicina

Hi ha gent que ho venim dient des de fa temps: les actuals polítiques d’austeritat portades a terme tant pel Govern espanyol com pel català són nefastes i suïcides. Aquesta austeritat porta més atur, menys poder adquisitiu, més pobresa, i conseqüentment menys recaptació per part de l’Estat i més despesa social, i per tant un agreujament de la crisi que obliga a prendre noves mesures d’austeritat en una espiral diabòlica. Això, que podria semblar excessivament simplista i propi de gent no avesada en economia, ho acaba de confirmar el Nobel d’economia nord-americà Joseph Stiglitz.

I el símil que ha emprat és ben el·loqüent: 'Us donarem una medecina, però abans us haureu de prendre aquest verí, que us matarà”. I això és el que estan fent els Governants sotmesos als dictats dels representants dels grans poders econòmics. Ells, com també explica Stiglitz, no estan per rescatar països, i menys encara ciutadans, en dificultats, sinó per rescatar els bancs i els inversos que podrien veure perillar els seus interessos en aquests països en dificultats.  En el cas espanyol encara és més greu, perquè el Partit Popular que tan diligentment s’ha posat a retallar prestacions socials, drets laborals i serveis bàsics, no ha renunciat a continuar amb la malversació de diners públics i ha continuat amb la política socialista d’infraestructures inútils i amb la política intervencionista per a salvar, amb els diners dels ciutadans, els seus amics de la banca.

I és curiós perquè, sovint, la dreta més conservadora, quan vol carregar contra els anteriors governs socialistes que es van trobar empantanegats amb la crisi, ho fa esgrimint números, estadístiques i dades macroeconòmiques que semblen irrefutables. I ho són. Però, amb el poder a les seves mans aquests números, aquestes estadístiques i aquestes dades macroeconòmiques continuen empitjorant; i de res no els serveix veure i constatar la nefasta experiència grega o portuguesa. La seva obsessió per afavorir uns interessos molt particulars els fa passar per damunt de pobles sencers i els injecten el verí.