Pàgines

dilluns, 13 d’agost del 2012

Millor junts?

Millor junts, és l’eslògan de campanya dels partidaris que Escòcia romangui dins del Regne Unit, de cara a demanar el vot negatiu en el referèndum per la independència que s’ha de celebrar el 2014. Es tracta de la campanya conjunta que faran el Partit Laborista, el Partit Liberal Demòcrata i el Partit Conservador per impedir que Escòcia es declari independent, a proposta de l’Scottish National Party.

Els unionistes britànics, doncs, plantegen una campanya en positiu, gens agressiva i sobretot democràtica; res a veure amb el plantejament crispat, agressiu i, si els cal, violent, dels partits polítics espanyols. Una campanya, d’altra banda, impensable a Espanya no només per la diferència de tarannà democràtic, inexistent en el cas dels espanyols, sinó perquè l’argument no s’aguantaria per enlloc. Ja sabem que la publicitat sempre intenta endolcir el missatge, maquillar-lo i sobrevalorar-lo interessadament; però també saben els publicistes que si el missatge és tan allunyat de la realitat, tan inversemblant, tan poc creïble, esdevé contraproduent. És possible que el missatge dels unionistes escocesos tingui el seu predicament i que resulti convincent per a molts (caldrà veure cap on es decantarà la majoria), perquè com a mínim deu ser defensable. En el cas espanyol, l’argument resultaria esperpèntic.

Per això, l'estratègia dels espanyols, no tenint cap mena d’escrúpol per trair els més elementals principis democràtics, no es pot basar en intentar convèncer-nos dels suposats avantatges de romandre a Espanya, sinó en negar-nos el dret democràtic de decidir el nostre futur. I en el cas que el Parlament o el Govern prenguessin la legítima determinació de fer ús del dret a decidir, s’hi abraonarien amb tota la virulència i la violència que els fos possible; ells, els espanyols, no han renunciat mai a la violència per a aconseguir els seus objectius polítics. I si, finalment, no tinguessin altra opció que acceptar que es fes una consulta democràtica, cosa que a ells els repugna, la seva campanya tampoc consistiria en explicar els avantatges de mantenir Catalunya dins d’Espanya (tasca realment difícil, per no dir impossible), sinó en intimidar i intentar crear por entre la població.