Pàgines

dissabte, 26 de gener del 2013

Els acudits no sempre fan gràcia

Els polítics, que han de fer declaracions cada dia i de tota mena, sovint tenen les seves relliscades i arrenquen més d’un somriure o una riallada sonora dels seus interlocutors; i quan arriben als mitjans de comunicació esdevenen motiu de befa generalitzada. Molts recordaran aquelles salutacions del rei d’Espanya en què equivocava el país on es trobava o que donava les gràcies a un govern que no era, tal com va fer abans-d’ahir el Mariano Rajoy dirigint-se al president del Perú com a cap del govern cubà.

Altres vegades, les declaracions són tan contradictòries amb la realitat que hom no sap si el qui les fa s’ha begut l’enteniment o si és que compta que els qui l’escoltaran són prou ximples com per no veure-ho. És el que va fer ahir la Ministra d’Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, quan deia que la reforma laboral s’havia fet amb l’objectiu de “frenar la pèrdua de llocs de treball”. De fet, la frase, que dita així ja sona a burla, és diferent del que deia ella mateixa i el govern popular quan la van aprovar, perquè aleshores deien que la reforma laboral havia de servir “per a crear llocs de treball”. És cert que ja deu comptar en què la gent serà prou imbècil com per no veure que la reforma laboral en absolut no ha servit ni per a frenar la pèrdua de llocs de treball ni molt menys per a crear-ne de nous; però no sé si la gent és tan imbècil com això. Si fos cert que la Ministra es pensava que aquesta era la finalitat per a la qual es va fer la reforma laboral, per gota de decència que li quedés, hauria de presentar immediatament la dimissió perquè ha tingut l’efecte diametralment oposat.

També hi ha la possibilitat que determinades declaracions, que d’entrada ens generen un atac de riure, en realitat són molt més serioses del que sembla si les interpretem adequadament. Parlant del mateix tema, el Ministre d’Agricultura, Miguel Arias Cañete, deia que “la reforma laboral està donant els seus fruits”. Lògicament això ha generat una allau, no ja de crítiques, sinó de burles a la xarxa per la demencialitat de la frase. El que passa és que em temo que, en aquest cas, el Ministre no feia broma ni anava passat de voltes, sinó que deia el que realment creia que pretenia i que ha aconseguit la reforma laboral: la destrucció de molts llocs de treball i fer-los molt més precaris i inestables. I en aquest sentit té raó: la reforma ha donat els fruits esperats. Esperats per ells, és clar.