Pàgines

divendres, 26 de juny del 2009

Demà, Acte de Sobirania

Per demà dissabte hi ha prevista una acció sobiranista que consistirà en una concentració a les 5 de la tarda a Arc de Triomf, i des d’allà s’anirà en manifestació fins a la seu del Parlament. Els organitzadors de la marxa independentista pretenen reclamar a les forces parlamentàries un Acte de Sobirania que permeti albirar un horitzó d’alliberament nacional. Per això esperen ser rebuts, a les set de la tarda, al Parlament de Catalunya, per diputats catalans de diversos grups polítics.

Si el sobiranisme ja va rebre una plantofada parlamentària, dies enrere, en ser rebutjada per unanimitat una Iniciativa Legislativa Popular que pretenia convocar un Referèndum d’Autodeterminació, ara com a mínim s’espera que hi hagi algun parlamentari disposat a rebre’ls. El rebuig a aquella ILP al·legant motius constitucionalistes, va decebre molts militants i seguidors de CiU i d’ERC; perquè, de fet, no es demanava que es pronunciessin sobre el tema, sinó sobre si creien oportú que s’iniciés el tràmit de recollida de signatures que hauria permès discutir el tema al Parlament, i fer-hi per tant totes les esmenes que els parlamentaris consideressin oportú, inclosa l’esmena a la totalitat. El que va votar aleshores la Mesa del Parlament, des del PP a ERC, va ser no permetre que la societat civil presentés una iniciativa legislativa popular: d’aquest tema, ni parlar-ne.

Ara, els ho posen més fàcil. Només es tracta de rebre els organitzadors de l’Acte de Sobirania, i si volen només han de recordar-los que en algun lloc amagat dels seus estatuts i dels seus principis ideològics ja hi figura la defensa d’una sobirania nacional. No caldrà que es comprometin en gaire més, ni tan sols que els recordin que ERC va posar la data del 2014 que tothom dóna per morta. Un nou desaire a la societat civil seria incomprensible.