Pàgines

dimecres, 6 de febrer del 2013

Imputats reputats

El diccionari defineix el terme “imputar” com:”atribuir la responsabilitat o la culpa, d’alguna cosa”. I aquest el sentit que se li dóna en l’àmbit judicial; la fiscalia i finalment el jutge instructor, a la vista dels informes policials i de les proves existents consideren que es pot atribuir a aquella persona la responsabilitat d’uns fets considerats delictius o il·legals. Després, vindran més investigacions, testimonis, al·legacions i el que calgui per acabar amb un judici on es determinarà si aquelles responsabilitats que s’atribuïen inicialment són certes, i fins a quin punt són constitutives de delicte punible.

Ara que la llista d’imputats en causes diverses de corrupció s’amplia dia a dia, valdria la pena que els partits polítics no juguessin més amb la bona fe de la gent i es prenguessin seriosament, d’una vegada per totes, el descrèdit de la política que ells mateixos estan potenciant. Tothom és capaç de donar lliçons per als altres, però costa molt més d’aplicar-se-les al si de cada partit i personalment. Ja podem entendre que la pugna partidista pot pretendre atribuir tota mena d’accions corruptes en l’adversari; però quan ja hi ha una imputació judicial és perquè, d’entrada, el fiscal i el jutge hi han vist prou indicis de responsabilitat com per iniciar el procés. És en aquest moment que els polítics honestos, honestos fins i tot malgrat haver comès alguna irregularitat, haurien de dimitir immediatament de les seves responsabilitats al si del propi partit i a l’administració, per tal de deixar clar que la prioritat és la transparència total i que no es vol perjudicar justament aquelles institucions a les quals teòricament un polític diu servir.

I és cert que en algunes ocasions els partits han fet promeses i elaborat codis ètics de comportament per a aquests casos, però a l’hora de la veritat tothom els incompleix. L’Administració, l’estatal, l’autonòmica i la municipal, està plena de persones imputades que s’aferren als càrrecs per damunt de tot, sabent que això contribueix al descrèdit de la política. Per això, quan l’Oriol Pujol ha deixat anar que faria un pas enrere en cas de ser imputat en l’afer de les ITV, he pensat que seria tot un gest per part seva. Fins i tot en el cas que es demostrés que va actuar incorrectament i il·legalment en aquest tema, salvaria molt millor el seu honor personal si dimitís justament per no perjudicar els ideals de país que defensa.