Pàgines

dilluns, 1 d’abril del 2013

Per fugir corrents

Amb el to xulesc que ens té acostumats, el Ministre Montoro afirmava setmanes enrere que a ells mai els havien hagut de rectificar, a Europa. I ho deia per retreure al Govern català els dubtes que va tenir sobre el dèficit de la Generalitat a final d’any. Suposo que es devia referir que, aquest any 2013, Europa encara no havia rectificat cap cop les dades presentades pel Govern espanyol. Perquè per gota que fes una ullada enrere en trobariem molts altres exemples.

Doncs, tampoc és que s’hagin equivocat de poc. La credibilitat d’Espanya a Europa és més aviat escassa, i aviat es devien adonar de la picaresca deIs espanyols que ajornant determinats pagaments corresponents a l’exercici del 2012, pretenien maquillar l’incompliment del límit de dèficit que els havien imposat. Una picaresca que si algú la fes a la hisenda espanyola a l’hora de pagar els impostos seria sancionat i acusat de falsedat documental i frau fiscal. Però això no és pas nou. Tothom sap que els pressupostos que va presentar el Govern espanyol per aquest 2013 són absolutament irreals, elaborats sobre la base de falsejar les previsions de recessió. Quan tothom parla d’un creixement negatiu del PIB de l'1’5 %, el Govern espanyol fa la trampa de simular que creu que aquesta xifra es reduirà fins a una tercera part. Després, quan no els quadrin els números perquè s’hauran acomplert totes les previsions previsibles, ja buscaran alguna altra fórmula per a maquillar-ne el resultat.

I és que els catalans podem queixar-nos amb tota la raó del món d’estar sotmesos a un Estat que ens maltracta i ens espolia, i per això volem desfer-nos-en. Però és que la manca de serietat i d’honestedat d’aquests governants espanyols seria motiu suficient com per a no voler-hi saber res. I si, a més, sabem que aquests mateixos governants formen part de la banda de corrupció més sonada de la història d’Espanya, és per fugir corrents.