Pàgines

dimarts, 10 de setembre del 2013

La diplomàcia espanyola ens posa en valor

La diplomàcia espanyola està desplegant totes les seves armes per intentar contrarestar l’impacte mediàtic de la Diada de l’11 de setembre i especialment de la Via Catalana. No podíem pas esperar una altra cosa. Això fa que, hores d’ara, els polítics dels diferents Estats europeus i de la mateixa UE vagin molt en compte a l’hora de parlar de Catalunya, i més encara a l’hora de posicionar-se. Tampoc podíem esperar una altra cosa.

Sovint hi ha qui presenta aquesta manca de suports explícits a nivell internacional com un handicap insalvable per a les nostres aspiracions nacionals. S’oblida que això que genèricament anomenem comunitat internacional, igual com els anomenats grans interessos econòmics, en aquest sentit tenen dues característiques bàsiques: d’una banda, es mostren sempre reticents a qualsevol mena de canvi, de manera que és evident que no tenen cap mena d’interès pel dret dels catalans a decidir el seu futur, com durant la dictadura tampoc tenien cap interès pel respecte als seus drets democràtics; si fos per ells, mai haurien fet un pas per canviar règims totalitaris ni per defensar les llibertats democràtiques de cap país, perquè d’entrada rebutgen qualsevol alteració de l’ordre establert. Però d’altra banda, la segona característica d’aquesta anomenada comunitat internacional és que un cop iniciat el procés de canvi, un cop l’alteració de l’ordre establert ja és irreversible, aleshores tampoc tenen cap inconvenient per a acceptar el nou poder, el nou ordre establert, tant si es tracta d’un nou règim com d’un nou Estat.


No ens ha d’estranyar, doncs, que d’entrada els polítics europeus optin majoritàriament per fer cas de les recomanacions de l’Estat espanyol. Però, de cap de les maneres s’ha d’interpretar com un posicionament final, ja que tampoc tindran cap inconvenient per acceptar una nova realitat si la força de la ciutadania impulsa la creació de l’Estat català. És més, les mateixes gestions que tan diligentment està fent el Govern espanyol per tal d’advertir Europa dels perills del procés sobiranista català pot contribuir a donar-nos força i credibilitat, en la mesura que ens està posant en valor i ens posa en l’agenda política internacional.