Pàgines

dijous, 14 de març del 2013

Passarien el control de l’alcoholèmia?

Des de fa un cert temps el Govern espanyol promou lleis i governa més en contra de Catalunya que a favor d’Espanya. Suposo que són conscients que això desperta encara més el sentiment nacionalista i fa que grups i persones que en altres ocasions haurien estat partidaris d’un sistema federal cada vegada vegin que no hi ha altre remei que la secessió, o l’acceptació de la mort com a país. Però també es refien de sectors de Catalunya que, per estar al servei del nacionalisme espanyol, o per odi contra tot el que sigui català, estan disposats a perjudicar en tot el que calgui el propi país, i per tant veuen amb bons ulls els atacs de l’Estat contra la nostra cultura, contra la nostra economia i contra la societat en general.

El cas més emblemàtic és el del corredor del Mediterrani. Qualsevol persona normal, d’aquí, d’Espanya o d’Europa, s’adonaria de seguida que hi ha un corredor natural que enllaça tots els ports del Mediterrani, des d’Andalusia fins a França on pot connectar amb la xarxa europea. Els espanyols saben que aquesta, a més de ser l’opció natural, és la més interessant per al comerç espanyol, per a les exportacions i per al tràfic de mercaderies en general. Però té el gran handicap d’haver de passar per Catalunya; ja s’entén que per ells el País Valencià és una regó espanyola més. Per això, i en contra del parer de tots els especialistes i de les institucions europees, ells sempre s’hi han oposat i han preferit un projecte tan surrealista com és el corredor central, que a part de no unir res, és costosíssim pel fet d’haver de travessar els Pirineus i que després no té continuïtat pel cantó francès, Ho han retardat tant com han pogut, a risc de perdre les ajudes europees, ho han obviat a l’hora d’elaborar els pressupostos i continuen buscant solucions alternatives per a impedir que se’n beneficiï Catalunya. Amb l’entusiasme, està clar, dels nacionalistes espanyols de la Camacho i del Rivera.

Com que finalment s’adonen que fan el ridícul presentant una i altra vegada el projecte del corredor central, han decidit treure’s de la màniga un corredor del Mediterrani que passi pel centre. Quan ho vaig sentir per primer cop, vaig pensar que era una broma; no podia ser que algú, en ple ús de les facultats mentals, proposés una idiotesa semblant. Però sembla ser que no, que no és cap broma. El Govern espanyol planteja un traçat del corredor del Mediterrani que en arribar a València farà una excursió cap a Madrid per tornar cap al Mediterrani passant per Saragossa. Quan el presentin a Europa, és possible que els facin la prova de l’alcoholèmia.