Pàgines

diumenge, 9 de setembre del 2007

A París, un espai de sobirania


En diverses ocasions, i ahir mateix, he fet referència a la necessitat d'anar creant espais de sobirania i de crear estructures d'Estat des de la Generalitat, tal com es proposa en la ponència de la propera Conferència Nacional d'Esquerra. I sovint m'he queixat que, ja des dels darrers governs de Jordi Pujol fins ara, s'havia perdut aquesta ambició nacional per a crear-ne. Val a dir que hi ha alguna honrosa excepció: La inauguració de la nova delegació del Govern de la Generalitat a París representa, sens dubte, un pas en aquesta direcció.

Probablement, aquesta àrea de projecció internacional portada per Josep Lluís Carod Rovira, com ja ho era en l'època de Jordi Pujol, és de les que millor estan orientades a aquest objectiu. Perquè no es tracta de fer més o menys difusió de Catalunya a l'exterior, encara que en alguns casos és bo que es faci, sinó de crear estructures permanents i per tant de tenir una via institucional per sortir directament a l'exterior sense haver de passar per Madrid. Per entendre'ns, segurament s'abocaran molts recursos per a tenir una digna representació catalana a la Fira de Frankfurt, i em sembla bé que sigui així, però tant o més important serà la creació de l'oficina permanent del Govern de la Generalitat en aquesta ciutat alemanya.

Caldrà veure com es gestionen aquestes delegacions, i si de veritat se'ls donen el caràcter d'ambaixades catalanes a l'estranger. Però la iniciativa, que ja es va iniciar en èpoques anteriors, és bona; probablement una de les poques accions de govern de la Generalitat encaminades a consolidar o crear estructures d'Estat.