Pàgines

dimecres, 19 de setembre del 2007

Un comentari de Criteri


Llegeixo en el Newsletter de Criteri un comentari sobre el Centre d'Estudis Sobiranistes, de López Tena, que titulen "full de ruta autocentrat". El diagnòstic que hi fa, en el sentit de considerar que tant les propostes de refundar el catalanisme com de marcar una data per al referèndum, tenint com a base un full de ruta més de partit que de país, coincideixen plenament amb el que feia jo aquest estiu quan analitzava el text de la ponència d'Esquerra "Construïm una nació sobirana...".

Tanta és la coincidència que podria pensar que hi ha un plagi. Però probablement no és altra cosa que una visió cada vegada més estesa i basada en el sentit comú. No necessitem una pugna pel lideratge del catalanisme, sinó ponts de diàleg i vies de confluència que permetin elaborar un full de ruta.

Us invito a llegir l'article de Criteri
http://www.e-criteri.cat/index.cfm?plana=comentaris.cfm?id=47
"L'inici de curs 2007-08 ens ha portat una alenada d'aire renovat a les files de l'independentisme. La creació del Cercle d'Estudis Sobiranistes ha reanimat el debat sobiranista i l'ha situat en el centre polític quan podia semblar que el desencís del procés de reforma l'Estatut l'havia enterrat. Com a reacció d'aquest moviment liderat pel discurs fresc, clar i argumentat d'en López Tena els dos principals partits d'obediència catalana del Principat han començat a moure fitxa. Referèndum pel 2014 i refundació del catalanisme han estat hàbils moviments tàctics de lògica interna de partit per tapar crítiques i evitar mobilitzacions de corrents. És una llàstima que propostes tant transcendents com la refundació d'un pensament i acció política i la fixació d'horitzons de sobirania als quals un poble ha d'enfocar la seva tenaç lluita siguin eines de posicionament intern als partits amb benefici d'estratègies personals. L'esperança que dipositem al Cercle d'Estudis Sobiranistes és que sàpiga funcionar al marge de les inèrcies electoralistes i tàctiques dels partits. Seria determinant si el CES no es deixés atrapar per les batalles fratricides i liderés la proposta de construcció nacional cap a la independència. El Cercle d'Estudis Sobiranistes ha de redactar el famós full de ruta i tenir l'habilitat de posar-lo al centre i al servei del joc polític. Moltes entitats, plataformes i partits haurien de ser generoses amb el país i posar-se al servei del full de ruta. Sense aquest mínim de disciplina i seriositat no aconseguirem mai res. El full de ruta no pot ser coix des del seu inici. Ha de comprendre l'estratègia sobiranista per a tota la nació. La independència del Principat només pot ser un primer pas cap a la independència nacional. Cal tenir escrit el full de ruta on es tinguin en compte les estratègies i els passos a fer a tots els racons de la nació catalana. Només d'aquesta manera tindrem un full de ruta autocentrat."