Pàgines

dilluns, 19 de gener del 2009

ERC i els Candidats a les europees

Convergència i Unió s’ha tret un as de la màniga presentant l’economista Ramon Tremosa com a candidat a les properes eleccions europees. Repetir el resultat de les anteriors, i per tant assegurar-se una presència mínima al Parlament europeu no solament és al seu abast, sinó que es dóna per fet. Ara ha estat IC-V qui ha confirmat, encara que falta la ratificació oficial, que Raül Romeva repetirà com a cap de cartell, al marge de les possibilitats reals per a assegurar-se l'acta d'eurodiputat. Una filtració inoportuna ha posat en evidència la indecisió existent al sí d’ERC, amb la proposta fallida de l’activista Mònica Sabata.

Per a Esquerra sembla que el problema no sigui tant trobar el candidat com plantejar-se amb quina fórmula es presentarà en aquestes eleccions. És evident que, des de fa temps, hi ha una pèssima política de relacions amb les forces polítiques circumdants, amb les quals ara es voldria cercar un acord. I això ens ha portat a un aïllament, amb els socialistes com a únics aliats de conveniències, sense massa possibilitats de maniobra. Només la matemàtica, la lògica que imposa la dificultat d’assolir en solitari un eurodiputat, ens ha fet abanderar-nos d’un pacte sobiranista o catalanista que hem rebutjat en tots els altres àmbits.

ERC hauria de ser capaç de trobar i presentar el més aviat millor un candidat de nom i de perfil potent, que se sustenti per si mateix com una opció viable per a concórrer a les eleccions europees en solitari, deixant per després la possibilitat d’arribar a acords amb altres formacions polítiques. Les polítiques d’aliances s’han de treballar amb temps, i no ho hem fet o ho hem fet malament; no hem estat capaços ni de captivar els aliats naturals a les Illes o al País Valencià, com tampoc a Galícia. Però ara toca treure i presentar una proposta que d’una banda sigui suficientment atractiva com a cap de cartell en solitari, i de l’altra obri possibilitats de negociació, que ara mateix no tenim, de cara a una hipotètica coalició.