Pàgines

dijous, 5 de juny del 2008

Comissionat per al 2014, una comissió de festes?

La candidatura a la direcció d’ERC encapçalada per Benach i Niubó ha presentat una proposta d’executiva, per si sortís guanyadora, cosa ben improbable, integrada només per membres de la seva candidatura. Això vol dir que, a diferència del que han anunciat altres, no farien una executiva on hi fossin representades totes les sensibilitats del partit? Probablement la presenten així perquè saben que tenen ben poques possibilitats de guanyar. Però el que m’ha sorprès més és la seva proposta de crear un Comissionat per al 2014. En la seva executiva hi hauria un President i un Secretari General, quatre vicesecretaries generals, una Secretaria Nacional de la Dona, i aquest Comissionat per al 2014.

Si de veritat algú es creu que el 2014 Catalunya pot fer un salt endavant, amb una proposta de consulta popular per tal d’exercir el dret a decidir, això del Comissionat per al 2014 no és seriós. Sembla molt més una comissió de festes de barri o de poble, que un veritable projecte de país. Cada vegada estic més convençut que al si d’Esquerra hi ha més sectors que renuncien a una proposta sobiranista de veritat, i que es limiten a tenir aquest tema en el programa, però convençuts que res tirarà endavant, i que caldrà continuar amb la política de peix al cove, fent petites passes dins del més estricte marc constitucional espanyol. I això és el que diu la ponència oficial d’Esquerra, que amb tota seguretat s’aprovarà el dia 14, ja que per al 2014 hi preveu l’inici de negociacions per a reclamar el Concert econòmic i la possibilitat d’estrenar la nova llei de consultes populars amb un tema menor, de competència de la Generalitat, tal com preveuen les lleis espanyoles.

Qualsevol que s’ho prengués seriosament, el que faria ja des d’ara, no és una Comissió de festes sinó buscar un gran acord entre les principals forces polítiques catalanistes i la societat civil, per tal de crear conjuntament les condicions necessàries per a fer viable l’exercici del dret a decidir el 2014 (o en una altra data, tant de val). Però això sí, com que fa de bon patriota posar la data del 2014, crearem una Comissió de festes perquè no sigui dit que no es fa res. És com aquella Comissió Catalunya 2014 que el Govern de la Generalitat va crear l’any 2005, amb uns resultats pràcticament nuls, i que hores d’ara no sé ni tan sols si ha deixat de funcionar.

Demà explicaré una anècdota viscuda personalment a l’entorn d’aquesta fantasmagòrica Comissió Catalunya 2104 de la Generalitat de Catalunya. Per sucar-hi pa.