Pàgines

dilluns, 16 de juny del 2008

La Plataforma pel Dret a Decidir i la manipulació

La PDD ha emès un comunicat en què denuncia pressions i ingerències per tal de manipular aquest moviment amb finalitats partidistes que desdibuixarien els seus objectius inicials. Desconec d’on provenen ara aquestes ingerències i intents de controlar aquesta Plataforma, i podria ser que hi fossin per més d’una banda. Lamentablement, tenim una estructura de partits que rarament pensen en clau de país, i que permanentment actuen (i no se n’amaguen perquè ho diuen obertament en els seus documents oficials) sobre la base que només ells defensen els interessos nacionals. I de la mateixa manera que actuen intentant eliminar l’adversari catalanista (enlloc de fer-lo còmplice del seu projecte), també intenten captar els moviments socials com ara la Plataforma pel Dret a Decidir.

És un error de plantejament que cometen tant CiU com ERC, com a mínim, en pensar que només cadascun d’ells, i de forma excloent, defensen el país, i que per tant la resta són adversaris a abatre o a incorporar. I l’error pot ser doble: primera perquè és utòpic pensar que cap d’ells pugui aglutinar totes les forces i moviments, i per tant totes les sensibilitats, del catalanisme. Els dirigents d’ERC, i no només els oficialistes, cauen permanentment en l’infantilisme de pensar que la independència només serà possible quan Esquerra tingui una majoria parlamentària; igual com a CiU n’hi ha massa que aspiren a aglutinar, a base d’anorrear ERC, tot el catalanisme. I segona, perquè a part d’utòpic tampoc seria desitjable que s’esdevingués així. Per més que qualsevol de les dues forces arribés a tenir un increment electoral suficient (de fet CiU ja l’havia tingut), res seria possible sense comptar amb els altres.

El projecte d’avançar cap a la sobirania només serà possible si s’entén com un projecte de país, construït des de la dreta i des de l’esquerra a l’ensems, construït des dels partits i des de la societat civil, però cadascú des del seu lloc. Pretendre, des de qualsevol formació política (i reitero que en aquest cas desconec d’on vénen els intents manipuladors) controlar i desviar la PDD cap a interessos de partit és un error gravíssim que perjudica greument les aspiracions sobiranistes del país. Si se’n sortissin, l’únic que aconseguirien és una nova desmobilització de la ciutadania, que al capdavall aniria en contra de l’objectiu que se suposa defensa el partit en qüestió.