Pàgines

dimarts, 28 de febrer del 2012

Una part de raó la té el Cañas

No ens ha de venir de nou, venint de Ciudadanos, la seva fòbia contra tot el que no és nacionalisme pur i dur espanyol. Per ells tot el que no és nacionalisme espanyol ja és menyspreable. Ho diuen sovint, i ara hi ha tornat el portaveu Jordi Cañas: “¿Lengua propia? Un invento nacionalista”. S’entén, evidentment, que aquest estirabot només seria vàlid per al català; però que ningú li discuteixi quina és la llengua pròpia d’Espanya.

Però, el portaveu ultranacionalista de Ciudadanos no s’atura aquí i afegeix: “el nacionalismo catalán es peligroso, anexionista, supremacista, hispanófobo... además de ridículo”. Quan parla de la perillositat del nacionalisme català es refereix a què és un perill per al seu nacionalisme espanyol; justament per raó del qualificatiu que segueix, el de l’annexionisme. El nacionalisme català es limita a reclamar per al país els mateixos drets que la resta, mentre que és el nacionalisme espanyol que, a més d’incloure Espanya i els espanyols, ens vol incloure per la força als catalans. Pel que fa la supremacia ja és una qüestió de cinisme; justament és la constitució espanyola i la interpretació que n’ha fet el seu Tribunal Constitucional la que estableix la supremacia del castellà enfront de les altres llengües de l’Estat. Pel que fa a la hispanofòbia potser hauríem d’admetre que té una part de raó, molt lluny encara de la seva catalanofòbia, està clar. Però sí que és cert que sovint ens costa d’apreciar els valors d’aquella cultura en nom de la qual se’ns agredeix, se’ns limita la llibertat i fins i tot se’ns nega el dret a existir.

També té una part de raó quan qualifica de ridícul el nacionalisme català. Que els nostres dirigents admetin una i altra vegada que com a catalans patim tota mena de discriminacions i d’espolis, i que a la vegada no solament es neguin a fer cap pas de dignitat per superar aquesta situació sinó que s’agenollin als peus dels botxins i pactin el suport a la política espanyola a canvi que ells puguin continuar agredint-nos. Sincerament és ridícul, com diu el senyor Cañas.