Pàgines

dissabte, 21 de juliol del 2012

Els senyors de Ryanair no han entès res

L’empresa aeronàutica Ryanair ha respost a la pujada de taxes dels aeroports de Barcelona i de Madrid, anunciant que a partir d’aquesta tardor suprimirà línies existents i en reduirà d’altres. És a dir que se suprimiran vols, que Barcelona rebrà menys passatges, cosa que repercutirà en d’altres sectors econòmics de la ciutat, que es perdran llocs de treball, amb el conseqüent cost per a la Seguretat Social, que les administracions deixaran d’ingressar impostos...

Ryanair ja sabem que és una empresa que apura el màxim la situació, i que utilitza el xantatge permanent per a aconseguir condicions més favorables; és el que va fer amb els aeroports de Girona i de Reus als que, conscient de la greu repercussió que tindria, volia deixar plantats si les administracions no els subvencionava la seva activitat. No sé si ara està passant el mateix, i l’anunci de la retirada de vols no és més que un desafiament per a què l’Estat li ofereixi millors condicions per operar. En tot cas, les explicacions que donava el representant de la companyia a l’hora de fer l’anunci de les seves particulars retallades evidenciaven un greu desconeixement de la intencionalitat del Govern de Mariano Rajoy. El representant de Ryanair deia que els increments de les taxes aeroportuàries eren una “bogeria”, perquè menys vols implica menys activitat econòmica, més atur, i per tant menys recaptació d’impostos per part de l’Estat, i en conseqüència més dèficit encara. Venia a dir que era incomprensible que el Govern espanyol prengués mesures com aquestes que no solament no li reportaran més ingressos per les taxes sinó que, a part de l’empobriment del país, les arques públiques encara hi sortiran perdent.

Però, a on viu aquest home? Qui li ha dit que el Govern espanyol tingui cap intenció de reduir el dèficit, que tingui el més mínim interès en reduir l’atur o en reactivar l’economia del país? El Govern espanyol ja sap que les seves mesures el que creen és un desconfiança absoluta en els mercats (si algú confiés en aquest Govern s’ho hauria de fer mirar), i per això tenen la conseqüència lògica de batre tots els rècords d’encariment de la prima de risc fins a nivells absolutament insostenibles, que forçaran la fallida total de l’Estat. I no és que estiguin bojos, com insinua el representant de Ryanair, és que el Govern té uns altres objectius que tenen molt més a veure amb les butxaques particulars dels seus amics i en la imposició d’un model d’Estat fet a la seva mida. Encara que sigui un Estat ruïnós.