Pàgines

dimecres, 29 d’agost del 2012

Qui mana a can Ribot, l’amo o el porc?

Qui mana a can Ribot, l’amo o el porc?, diu la dita popular. En Ribot, qui sigui aquest personatge probablement imaginari, segur que afirma amb tota rotunditat que a casa seva és ell qui mana. Però una cosa és el que ell diu i una altra el que veuen els del seu entorn, els veïns que observen el seu comportament, sempre d’acord amb els designis de l’animal garrí.

En les grans ocasions, ben poques per cert, les institucions catalanes han estat al costat de les reivindicacions nacionals dels catalans. És el que va passar en la manifestació del 10 de juliol contra la sentència del Constitucional. Montilla sabia que en la manifestació no s’hi cridaria només, ni tan sols majoritàriament, en contra de la sentència del Tribunal espanyol, però el seu deure era ser al capdavant de la ciutadania. Ara, com era de témer, Artur Mas s’ha fet enrere. Li ho ha (de)manat el PP; i qui paga mana. A Madrid saben jugar les seves cartes, i veient que aquí els ànims s’estan caldejant han pres la iniciativa. Una iniciativa que els surt ben barata. Només ha calgut anunciar que hi ha una certa predisposició a parlar de la proposta de Pacte Fiscal i posar-los al davant la pastanaga del Fons de liquiditat per a permetre a la tresoreria de la Generalitat sortir del pas uns mesos. Només uns mesos, perquè el que els convé és continuar tenint el Govern de la Generalitat agafat pel ganyot, i més quan saben que els seus inquilins prefereixen sobreviure amb la soga al coll que alliberar-se'n i fer un gir cap a la plena sobirania.

No crec que hi hagi ningú que es pensi que Rajoy voldrà parlar seriosament de cap Pacte Fiscal, simplement es tracta de deixar-ho anar ara per donar suport als antiindependentistes com Duran i Lleida perquè tinguin arguments per desmobilitzar la població. Tampoc crec que ningú es pensi que el fons de liquiditat sortirà gratuït: Artur Mas justifica el fet d’acollir-s’hi dient que al cadavall també són diners dels catalans, encara que administrats per Madrid. Però ell sap que són diners que s’empraran en contra de Catalunya. Comptant, això sí, que a la Generalitat li escau la dita popular: Qui mana a can Ribot, l’amo o el porc?