Pàgines

dissabte, 28 de setembre del 2013

Amb Rajoy, només una via: el suïcidi

A alguns ens va sobtar la fermesa i la contundència amb què els organitzadors de la Via Catalana advertien que tots els participants en aquella acció serien comptats com a independentistes. El títol ho deia ben clar: Via Catalana per la independència. Però, jo potser no hauria estat tan taxatiu, com si es volgués foragitar els qui encara tenen dubtes.. Però veig que és el mateix recurs que utilitza el Govern del Partit Popular envers aquells que no tenen clara l’opció independentista, com ara el Duran i Lleida.

Algú, potser una mica més intel·ligent i amb més picardia, hauria fet alguna picada d’ullet al Duran o al Navarro, per tal d’apartar-los definitivament de la via sobiranista. Però, no. El Govern del Partit Popular sembla entossudit en deixar-los ben clar que les propostes alternatives basades en cercar un encaix digne dins d’Espanya són del tot inviables. El Partit Popular li ha deixat ben clar al Duran: quedar-se a Espanya vol dir renunciar a ser catalans, a tenir una llengua i una cultura pròpies, vol dir acceptar la submissió absoluta als dictats de Madrid, on sempre hi seran majoria els espanyols. I no és que li hagi dit com una proposta de futur, sinó que li confirma dia a dia amb l’acció de Govern. En els pressupostos de l’any que ve la Generalitat de Catalunya rebrà encara menys diners que aquest 2013, incrementant així el dèficit fiscal; la llei d’educació pensada fonamentalment per a liquidar el sistema d’immersió lingüística, que a les Illes s’han carregat per decret i en contra del conjunt de la comunitat educativa; la llei que pretén regular la projecció exterior de les comunitats autònomes, i la resta de lleis i decrets que van laminant sense parar l’autogovern i tendeixen a liquidar la diversitat lingüística i cultural de l’Estat.


Al Duran, com al Navarro, el Govern espanyol els ho estan posant molt difícil. Potser si els haguessin enllaminit una mica i els haguessin dit que complirien amb el text constitucional que parla del deure de l’Estat de protegir la seva diversitat, que millorarien el sistema de finançament, etc. potser d’aquí a un temps haurien pogut excusar-se dient que l’Estat, una vegada més, els havia enganyat i havia incomplert la seva paraula. Però el Govern de Mariano Rajoy està essent més clar que l’aigua: ofensiva total contra Catalunya, contra la seva economia, la seva cultura i el seu autogovern; i no hi valen solucions intermitges, estar en contra de la independència vol dir acceptar el suïcidi polític dels catalans. Mai podran dir, ni el Duran ni el Navarro, que ells es refiaven d'una altra cosa.