Pàgines

divendres, 8 de juliol del 2011

Nous arguments per als nacionalistes espanyols

Els nacionalistes espanyols, especialment els més radicals del PP i de Ciutadans, tindran un nou argument per a combatre el català justament per un dels seus punts fonamentals: la immersió lingüística. La Càtedra de Multilingüisme Linguamon-UOC acaba de treure un estudi en què reafirma el que han dit fins ara tots els estudis anteriors, tant els fets a casa nostra com els informes internacionals tipus PISA: el model lingüístic de l’ensenyament a Catalunya dóna uns resultats prou satisfactoris en el coneixement de les dues llengües oficials, el català i el castellà. És més, el coneixement de castellà dels alumnes sorgits de les escoles d’immersió lingüística no és inferior al que tenen els alumnes d’altres comunitats autònomes que només tenen la llengua castellana.

Això, sens dubte, reforçarà la moral i l’obsessió d’aquests partits per acabar amb el sistema d’immersió lingüística. L’informe de la Càtedra de Multilingüisme ratifica els seus arguments per a reclamar l’abolició del model d’immersió lingüística. Des del seu punt de vista resulta escandalós que els estudiants acabin l’ensenyament obligatori amb un coneixement similar del català i del castellà, tal com estableix l’Estatut; oi més quan ells poden presentar la seva experiència al País Valencià en què aplicant el seu model, no solament aconsegueixen que no es compleixi l’Estatut d’Autonomia valencià sinó que el coneixement de llengua valenciana dels seus estudiants és tan pobre que invita a abandonar-la. I s’ha de reconèixer que se n’estan sortint prou bé. Per tant, si amb el seu model poden aconseguir l’eliminació de la llengua valenciana, com no han de reiterar el seu rebuig al sistema d’immersió lingüística que segons aquest darrer informe aconsegueix l’efecte pervers, i mai desitjat per ells, d’un coneixement similar de les dues llengües. Amb l’agreujant que aquest sistema acaba de facilitar la cohesió social que ells tant odien. Potser per això, veient que com a partits polítics no tenien prou força per a evitar el desastre de la immersió lingüística, han optat darrerament per contractar els serveis de jutges que s’avinguin a fer-los a feina que de dret a llei no podien fer.

Per això, sorprèn qui sovint, davant de notícies com les d’aquest informe, hi hagi analistes o polítics que ho presentin com un argument que hauria de desactivar la campanya en contra de la immersió lingüística, quan és justament al contrari. És el mateix que passa a Mallorca, per exemple, amb el tancament de Televisió de Mallorca. En la mesura en què partits o entitats com OCB argumenten que no s’hauria de tancar perquè ha fet una tasca molt positiva en favor de la llengua, el que estan fent és animar els nacionalistes espanyols del Partit Popular a clausurar la televisió, perquè el seu objectiu és acabar amb la llengua pròpia de Mallorca.