Pàgines

dissabte, 2 de gener del 2010

Convergir, aglutinar, reagrupar, sumar...

Acabo de rebre un missatge de l’amic Enric Canela, promotor de la magnífica iniciativa de 10.000 a Brusel·les, i ara de la plataforma Suma Independència. El seu plantejament és molt clar: en les properes eleccions, el que estarà en joc serà la voluntat del poble de Catalunya de seguir per la via estatutària, l’etern estira i arronsa amb el Govern espanyol que sempre acaba guanyant, o emprendre definitivament la via de la independència. Aleshores, diu l’Enric, l’objectiu de Suma Independència és “plantejar una alternativa a la situació actual, una alternativa que plantegi a l’electorat “Vols la independència?” i que vol aplegar molts vots a aquest SI”.

Fins aquí, d’acord. El problema és la manera d’articular-ho, i l’Enric Canela diu: “No estem pensant en crear cap partit nou ni cap divisió en el ja fragmentat panorama electoral independentista. La nostra proposta, oberta, és que tots els partits, grups, associacions, entitats, persones que creguin que allò que ara és fonamental per al nostre país, (sic) s’uneixin per una vegada i de forma excepcional en una coalició per aconseguir la majoria parlamentària necessària per declarar unilateralment la independència i posar-nos en mans dels organismes internacionals”. Fantàstic, sempre que no es repeteixi una vella història: com que hi ha un excés de fragmentació, creem una nova entitat a la qual s’hi han de sumar els altres; i com que els altres probablement no s’hi voldran sumar, ens quedem amb una nova sigla o un grup més a l’espera que aparegui una altra inciativa amb el mateix afany aglutinador, ara amb l’afegit d’haver-hi un grup més per a reagrupar. Si repassem l’origen dels partits actuals veurem que ja Convergència pretenia ser aquest element aglutinador on convergissin les diferents sensibilitats nacionalistes, és el paper que en el seu moment va fer ERC quan va aglutinar els elements procedents de Nacionalistes d’Esquerra, de la Crida o de Catalunya Lliure, era la idea de les CUP com a candidatures d’Unitat popular, és el paper que vol fer també Reagrupament amb la seva crida a tots els independentistes perquè es reagrupin...

No vull pas pensar que la proposta de Suma Independència sigui una estratagema per a crear un nou partit, forçosament condemnat a la marginalitat, ni per a situar-se a nivell personal en alguna de les llistes electorals que es presentaran, i voldria creure que realment només pretenen ser un grup de pressió per a forçar el màxim d’unitat possible en aquest esgavellat món de l’independentisme. Però, això s’ha de fer des de la constatació prèvia que CiU no entrarà en aquest joc, que reagrupar ara Esquerra i Reagrupament és impossible, que les CUP tenen clar que el seu projecte és nacional i revolucionari alhora, i que Reagrupament ja té assumit que exerceix aquest rol d’aglutinar transversalment l’independentisme decebut per l’erràtica política d’Esquerra. La feina que tenen al davant els impulsor de Suma Independència és enorme i realment molt important: aconseguir una sòlida candidatura independentista on hi hauria d’haver Reagrupament, Laporta, Catalunya Acció, Partit Republicà, sectors de les CUP, un llarg etcètera de petits grups i moviments, i naturalment Suma Independència. Si és així, endavant, i ànims.

2 comentaris:

Manel Bargalló ha dit...

Josep
----------
Els membres i l'executiva de PR estan reagrupats i com va dir en Carretero, si Laporta vol fer politica , anirà a Reagrupament o reagrupament anirà amb ell.

Per tant SI només pretent unir CA i alguns sectors de les CUPs.
Però coneixent les caracteristiques de CA i dels seus liders, està clar que les CUPs mai voldran unir-se amb aquest grup que tenen un lider que es presenta com a CEO (director executiu o president executiu) o altres liders com Director General o consellers delegats, fent servir la terminologia d'alts executius. Totalment a les antipodes del que defensa les CUPs.

Però encara hi ha un escull per mi més important: La regeneració democràtica. Reagrupament neix com a associació i vol bastir la candidatura fen-t´ho de manera que no es torni a repetir els mateixos problemes que ha passat a ERC i CiU. A on les direccions dels partits s'ha fet amb el control absolut i aixì és molt més fàcil que siguin comprats pels espanyols. Per això reagrupament vol que sigui una reagrupació d'independentistes a nivell personal lliures sense cap "capelleta" ni les seves hipoteques. Vol que la elecció de la candidatura sigui feta amb primàries sense cap interferències per aquestes "capalletes". Això té les seves dificultats i és més dificil de fer, que enviar un missatge de correu demanant que et sumis a un text, molt maco i que qualsevol indepedentista ho signaria amb els ulls tancats.
Perquè jo em pregunto, si al final aconmsegueixes 5.000 signatures, com després ho articules?. Com ho trasmorfes en una candidatura? En un sopar entre Espot, en Canela i Ximenis i algú altre més?. Jo primer, tu segon i l'altre tercer?

Vaig dir-li a l'Enric, esperaré un temps a veure com es caben definint per dir la meva, però a mi, tot això em fa més sensació de que ha nascut com un intent per frenar el creixament de Reagrupament. Serà fet a consciència o no, però segur que ha frenat en els darrers dies l'entrada de reagrupats. Més o menys igual com va sortir l'Uriel amb EI, que va aconseguir que en Puigcercós sortis de nou president d'ERC.

Agusti Esparducer Segura ha dit...

Josep,
Encara que tard, subscric tot el que dius en el teu article.

Manel,
Dius "Per tant SI només pretent unir CA i alguns sectors de les CUPs."

Com argument "tòxic", perfecte!

Pot ser els independentistes tindrem de vigilar més els trets que ens venen dels franctiradors des de la rereguarda?

Lamentable.