Pàgines

diumenge, 23 de juny del 2013

L'independentisme avança ferm

(Article publicat al Diari Gran del Sobiranisme)

Tenim nous resultats d’enquestes, aquesta vegada realitzades pel CEO. Amb totes les prevencions que es vulgui davant de qualsevol enquesta, i més tenint en compte els errors que s’han produït recentment, val a dir que aquesta del CEO coincideix en línies generals amb la que havia fet no fa gaire un mitjà de comunicació pel seu compte. Per tant, sí que té el valor orientatiu de la tendència que segueix el país.

Pel que fa a l’evolució del vot de la ciutadania sembla clar que el resultat és literalment el contrari del que analitzaven i pronosticaven els nacionalistes espanyols: els electors el que volen és assegurar que el procés tirarà endavant, i per això castiguen les formacions que ofereixen dubtes, com és ara CiU, amb Duran com el seu principal enemic, i el PSC que s’obstina amb unes propostes sense cap credibilitat. Lògicament, també hi ha una radicalització de l’espanyolisme en favor del C’s i en detriment del PP. Però aquests, igual com fa el Duran, s’entesten a persistir en l’error de pensar que ensorrant Artur Mas ja neutralitzen el procés, sense adonar-se que si CiU pateix una davallada justament és per les dissensions que crea el mateix Duran i aboca molts sobiranistes convergents a l’òrbita d’ERC. I tant el PP com C’s, oblidant la visió general de país, posen especial èmfasi en la perspectiva estrictament partidista remarcant que el que hi surt perdent és la coalició d’Artur Mas. En qualsevol cas, el nombre de diputats sobiranistes en un Parlament que respongués al resultat d’aquesta enquesta continuaria creixent tant en quantitat com en qualitat.

Pel que fa a la consulta sobre la Independència, l’enquesta indica que continua creixent el vot favorable, encara que també creixi el vot contrari; bàsicament perquè a mesura que es vagi veient com a més real i imminent la consulta hi haurà més indecisos o persones que podrien optar per l’abstenció que es decantin per una o altra opció. Un 55’6% a favor de la independència enfront d’un 23’4% en contra és una majoria molt àmplia, que no permet cap dubte de cap on vol anar la majoria del país; però és que amb aquestes dades, si es comptabilitza el vot emès, tal com es fa en els processos electorals, equivaldria a més d’un 70% de vots afirmatius. L’afirmació que la voluntat d’aquest 70% divideix el país, o que cal seguir la voluntat d’aquest 30% escàs que hi votaria en contra, resulta com a mínim ridícula.


Una dada interessant. De les dades d’aquesta enquesta es dedueix que bona part dels federalistes votarien que sí en la consulta, tant si això és degut a què saben que l’alternativa és la progressiva anihilació de Catalunya com a país, com si és perquè, en tot cas, són conscients que només a partir de disposar d’un Estat propi es podria plantejar qualsevol proposta federalista.