Pàgines

diumenge, 30 de setembre del 2007

Decidir l’hora d’exercir el dret a decidir


Ibarretxe ha fet el pas posant data a una consulta popular en la qual els bascos haurien de pronunciar-se sobre el seu futur. De fet, és una rectificació respecte al posicionament que va mantenir durant un cert temps, quan deia que faria la consulta quan ETA hagués deixat les armes. Ara obre un procés que no té per què estar condicionat als capricis o a la incapacitat o falta de voluntat negociadora d'ETA i del Govern espanyol de torn. Al País Basc hi ha una majoria de Govern que està perfectament legitimada per a fer una consulta democràtica per saber quina és la voluntat del seu poble. I només caldrà que hi hagi una majoria social suficient com perquè aquest poble decideixi quin ha de ser el seu futur.

Naturalment, la democràcia aterroritza tant a la dreta cavernària de sempre, com a la més maquillada que representa Zapatero. Però són ells els qui no estan deixant cap altra opció als pobles que aspiren a ser respectats com a tals. Tornarem a sentir frases tan inversemblants com les de titllar d'autoritarisme a qui dóna la veu al poble, a qui fa una consulta popular. I, tenint en compte que d'aquí a uns mesos hi ha eleccions espanyoles, ja podem imaginar que PP i PSOE rivalitzaran en erigir-se en defensors del nacionalisme espanyol més tronat. Res de nou.
Tothom s'afanya a dir que el procés basc no té per què ser idèntic al català. És cert que no cal imitar tot el que facin els bascos, però la dignitat i l'ambició nacional, sí que és imitable. A Catalunya també hi pot haver una majoria perfectament legitimada per a fer una consulta popular, sempre que la mesquinesa dels nostres dirigents no ho impedeixi. Basar l'estratègia en esperar que alguna de les forces catalanistes sigui hegemònica equival a posposar eternament la possibilitat d'exercir el dret a decidir. És la complicitat d'aquests forces la que ha de donar una majoria social suficient per a endegar el procés. Ibarretxe parla d'un referèndum l'any que ve amb la previsió d'un segon, de caràcter decisori per al 2010; Catalunya pot tenir una majoria social per a concloure un procés semblant, tant se val que sigui el 2010 com el 2014.